Conjunctuur in varkenshouderij terug bij af

“We zijn terug bij af. Een maand na het schrijven van het vorige OVR-commentaar zijn we verplicht om andere taal te gebruiken”, schrijft Pol Meerschman (PKS) na analyse van de conjunctuur in de Belgische varkenshouderij afgelopen maand september.

“De prijzen zijn eerder onverwacht beginnen dalen. Het is het zoveelste bewijs dat deze markt vrij onvoorspelbaar is en hele grote fluctuaties in prijs vertoont zodra er ook maar iets fout loopt. We zijn met de varkensprijs sedert juni op dit moment 20 procent gezakt; ofwel 100 procent als we naar de marge kijken… Pas op; de nieuwste OVR’s zijn het gemiddelde van de prijs in september. Kijk waar we nu staan en tel uit. Gelukkig is er sprake van uitbodeming. Met andere woorden; dit zou zowat de onderkant moeten zijn.

Advertising

Ook de biggenprijs zakte met maar liefst 35 procent. Alle marge zal verdwenen zijn als we de OVR van oktober zullen opmaken. Aan deze biggenprijzen zullen mesters misschien wat meer vertrouwen hebben om de ronde niet met verlies af te sluiten. Het valt ook op dat de biggen in Duitsland ‘slechts’ met dik 20 procent zijn gedaald. Zij zijn dan ook importeur.

En ook het voer is licht aan het stijgen. In september konden we enkele euro’s van de prijs afstrepen maar deze moeten er in oktober terug bij. Maar hier hoeven we niet te panikeren. Zoals vorige maand geschreven zitten we vrij vast in prijs voor de meeste grondstoffen. We kopen soja in dollars en dit compenseert onze dure euro wat. Graantenders worden vanuit Europa moeilijk verkocht wegens te duur. Dus blijft het graan hier en dit drukt de prijs en wordt een deel van de tarwe misschien voedertarwe.

Met andere woorden; alles staat terug op scherp en de varkenshouders met gemiddeld minder goede resultaten zullen opnieuw in de rode cijfers duiken. Afwachten wat de rest van het jaar ons biedt”.

Voor de volledige berekening klik CONJUNCTUURBAROMETER SEPT 2017.

Bron: Varkensbedrijf editie oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *