Conjunctuurbarometer over hele lijn in het rood

Uit de ontwikkeling van de opbrengst-voerkostratio’s juni 2017 t.o.v. juni 2018 blijkt dat de OVR’s van alle bedrijfscategorieën opnieuw in het rood noteren.

De stijging van de vleesvarkensprijzen heeft inderdaad grotendeels voor compensatie voor de stijging van de voerprijzen gezorgd. Maar er is niet veel animo in de markt. Vraag en aanbod liggen in elkaars verlengde zodat alles zowat vast zit. Het mooie weer houdt aan en misschien is de BBQ-woede ook wat geluwd wegens ‘te veel is te veel’ zodat extra vraag achterwege blijft.

Advertising

De biggenprijzen zijn flink onderuit gegaan, zodat mesters misschien minder zullen overwegen om geen dieren op te leggen. De saldi voor de OVR-VLEESVARKENS blijven in elk geval nog ver onder de nullijn.  Ook de OVR-ZEUGENBEDRIJF heeft terug een rood cijfer. In 3 maanden 10 euro per big minder opbrengst hakt er natuurlijk flink in. In 6 maanden tijd is ook de voerkost per vleesvarken in de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF met bijna 10 euro gestegen.

De handelsbeperkingen links en rechts hebben er voor gezorgd dat er onrust in de markt zit. In de VS zakt de prijs van tarwe en soja, maar hier in Europa zien we het omgekeerde. Aangepaste productie- en exportcijfers zorgen voor speculatie en dus voor prijsschommelingen. Benieuwd wat de droogte in Europa voor invloed zal hebben.

Intussen zijn in eigen land ook een aantal bedrijfsovernames gebeurd. We zullen ons inziens niet ontsnappen aan de trend die vooral in onze buurlanden al langer bezig is; grotere bedrijven die een groter bereik in de productieketen claimen en zo meer macht in de markt krijgen. Goede zaak of niet; een open punt voor discussie maar één ding staat vast en dat is dat dit de trend is die niet meer te stoppen is.

Voor de volledige cijfers klik Conjunctuurbarometer juni 2018

Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf editie juli 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: