Delhaize weert voortaan elke vorm van castratie

Voor de 208 Belgische varkenshouders die momenteel binnen het label ‘Beter voor iedereen’ slachtvarkens aan Delhaize leveren is elke vorm van castratie op hun bedrijf voortaan verboden. De kwekers – 178 in Vlaanderen en 30 in Wallonië – verenigt in de Healthy Farmers Association-groep hebben er zich toe verbonden hun zeugen nog enkel te insemineren met sperma afkomstig van Delhaize select-beren.

Die Piétrain-beren werden de afgelopen jaren door de fokkerijorganisatie PIC ‘natuurlijk’ geselecteerd. Met de soldeerboutmethode wordt op de kruisingen van deze eindberen naar verluidt nog amper 1 procent stinkers aan de slachtlijn gedetecteerd. Zo kan Delhaize zijn klanten nu gegarandeerd, want streng gecontroleerd, ‘vlees met nog meer smaak en nog meer oog voor dierenwelzijn’ aanbieden.

Advertising

“Een absolute primeur voor een grote retailer en een win-win voor de hele keten”, stond er te lezen in de uitnodiging voor de persconferentie. Op de communicatiedienst van Delhaize weten ze hoe ze de persmeute op de been moeten brengen. Zelfs Vlaams minister van o.a. Dierenwelzijn Ben Weyts kwam tot in Koekelare om een woordje te placeren en te poseren voor de camera’s. Decor van de voorstelling was de EcoFarm, het gemengd bedrijf varkens/akkerbouw beheert door het echtpaar Vandewoestyne-Bryon.

Lees hier het volledige verhaal in Delhaize weert voortaan elke vorm van castratie

Bron: Varkensbedrijf juni 2018

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *