Denen testten 10 vrijloopkraamhokken

De Deense varkenssector engageert zich om tegen 2020 tien procent van de nationale zeugenstapel te huisvesten in vrijloopkraamhokken. In vergelijking met de traditionele kraamhokken, zou dit type huisvesting de stress bij zeugen verminderen. Er zijn op dit moment al heel wat types vrijloopkraamhokken op de markt, maar er is nog maar weinig bekend over de toepassing ervan in de Deense commerciële varkenssector. Om die reden testte het Pig Research Centre in Kopenhagen tien verschillende hokken uit.

Het Pig Research Centre bouwde testhokken op een praktijkbedrijf met ongeveer 1.000 zeugen. Het ging voornamelijk om kraamhokken die ontwikkeld zijn in Denemarken, maar er waren ook drie buitenlandse modellen bij, waaronder de Pro Domi 1,5. Hoewel het om vrijloopkraamhokken ging, was het toch nog mogelijk om de zeug voor een korte tijd vast te zetten voor en na de worp.

Advertising

Bij de evaluatie van de hokken werd rekening gehouden met de behoeftes van de zeug, de biggen en het personeel. Zo is het zowel voor de zeugen als de biggen belangrijk dat ze kunnen bewegen, dat ze gemakkelijk toegang tot voer en water hebben, en dat ze zich in een veilige en schone omgeving bevinden. Zeugen moeten ook nog nestgedrag kunnen vertonen voor de worp. Voor het personeel is het dan bijvoorbeeld weer van belang dat ze tijdens de worp zorg kunnen verlenen aan de zeug en dat ze de dieren gemakkelijk kunnen verplaatsen. De biggensterfte werd in dit onderzoek echter niet in kaart gebracht.

De onderzoekers kwamen tot een verrassende conclusie. Geen enkel kraamhok scoorde goed of zeer goed voor alle criteria. Ze besloten dan ook dat er nog heel wat werk voor de boeg is bij de ontwikkeling van vrijloopkraamhokken. Verder raden ze varkenshouders die een investering in de nieuwe hokken overwegen aan om hun eigen prioriteiten in kaart te brengen en ook om bedrijven te bezoeken waarop de gewenste hokken al in gebruik zijn. Op die manier kan de varkenshouder een keuze maken die het best op zijn bedrijf is afgestemd.

Bron: Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf april 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *