DGZ waarschuwt voor nitrietvergiftiging na lange leegstand stal

 

DGZ maakt melding  van 3 losstaande gevallen van belangrijke varkenssterfte op West-Vlaamse varkensbedrijven waarbij nitrietvergiftiging werd vastgesteld.

Drinkwater, dat te hoge gehaltes nitriet bevat, is meestal de oorzaak van vergiftiging. DGZ roept de varkenshouder op rekening te houden met deze mogelijke besmetting bij ingebruikname van een stal na een lange leegstand.

“Spoel de leidingen door vooraleer de varkens kunnen drinken. Ook spuiwater van biologische luchtwassers bevat nitriet. Zorg er voor dat dit water op geen enkele manier in het drinkwater van uw dieren terecht kan komen. Leeg regelmatig het voorraadvat en controleer het op barsten of scheuren”, klinkt het advies.

Nitriet is een onzichtbaar gif. Bij een nitrietvergiftiging ontstaat zeer snel een zuurstoftekort bij de dieren, met moeilijke ademhaling, coma (eventueel voorafgegaan door zenuwsymptomen) en sterfte tot gevolg. Bruinverkleuring van het bloed van de varkens toont de vergiftiging aan. Eens de dieren besmet zijn, is er jammer genoeg nog weinig hoop op herstel.

Bron: DGZ – 24 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: