Speendiarree blijft op veel varkensbedrijven een ernstig klinisch probleem dat bovendien ongemerkt ook tot ernstige economische verliezen leidt. De aandoening wordt gekenmerkt door een milde tot ernstige waterige diarree tussen de 3 en 10 dagen na spenen. Een preventieve oplossing voor speendiarree is de sleutel tot succes; waarmee u meer grip houdt op uw bedrijfsmanagement.
Hoe ontstaat speendiarree?
Aan de basis van speendiarree ligt de enterotoxigene bacterie Escherichia coli. Die is uitgerust met verschillende virulentiefactoren die zorgen voor de schade. Na opname van de ziektemakende kiemen hecht de bacterie zich eerst aan de darmcellen door aanhechtingsfactoren. Daarna start ze met de productie van specifieke gifstoffen. Die zorgen voor het actief verlies van zouten uit het lichaam naar de darmholte. Dat leidt tot het aantrekken van water. Vandaar de waterige diarree.
Gevolgen van speendiarree
De gevolgen van speendiarree zijn niet te onderschatten. Speendiarree leidt tot een verhoogd sterftecijfer en een verminderde groei, twee zaken die op hun beurt dan weer leiden naar economische schade. Dierenartsen en varkenshouders schatten in dat speendiarree leidt tot een vertraagde groei van 10 dagen en ten slotte een stijging van 7 tot 9 procent in voederkosten. Het voorkomen van deze economische verliezen door de biggen preventief te vaccineren tegen speendiarree is dus lonend.
Een nieuwe toekomst begint vandaag
Het vaccineren van de biggen tegen speendiarree maakt deel uit van een optimaal bedrijfsmanagement waarin onverwachte problemen en stress geen plaats hebben. Speendiarree en economische verliezen ervan kunnen nu op een duurzame en verantwoorde manier worden voorkomen. Vraag om meer informatie bij uw dierenarts.
Bron: Elanco Animal Health – mei 2017