Een zeugenbedrijf in Emsburen, op 15 km van de Nederlandse grens, is besmet met Afrikaanse Varkenspest (AVP). De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft dit zaterdag bekend gemaakt. Het bedrijf ligt in een gebied met veel varkenshouderijen.
De Duitse autoriteiten stellen een beschermingsgebied van drie km en een bewakingsgebied van tien km rond het getroffen bedrijf in. De dieren op het bedrijf zijn geruimd. Er is gisteren overleg geweest met POV en het ministerie van LNV om bewegingen van bedrijven te traceren. Morgen volgt er een bestuurlijk overleg met alle Nederlandse stakeholders.
Menselijk handelen
Op dit moment lijkt het er op dat de besmetting het gevolg is van menselijk handelen; gezien de afstand tot andere besmette bedrijven en besmette wilde zwijnenpopulaties. Het is een bedrijfsdicht gebied en de kans bestaat dat het virus zich tussen bedrijven verspreidt. In dit gebied en mogelijk ook naar bedrijven in Nederland. Er zijn nu geen aanwijzingen dat wilde zwijnen in de landkreis Eemsland besmet zijn. Duitsland doet traceringsonderzoek om de bron te achterhalen. En de contacten tussen de besmette locatie en andere varkensbedrijven of wilde zwijnenpopulaties in kaart te brengen. Ook zullen, conform de Europese regelgeving, de wilde zwijnenpopulaties intensief zijn gemonitord.
Situatie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment geen aanwijzingen van een AVP besmetting, niet bij een varkenshouderij noch bij wilde zwijnen. LTO roept met POV alle sectoren op om alert te zijn, het is van groot belang dat varkenshouders maar ook andere sectoren die dieren verplaatsen en erfbetreders zich bewust zijn van de risico’s, nu het virus opnieuw over grote afstand door menselijk handelen op een varkenshouderij terecht is gekomen. Het is van groot belang alle bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Dat geldt voor alle sectoren die in contact kunnen komen met materiaal dat AVP virus bevat.
Extra aandacht transport evenhoevigen
Vervoersmiddelen die zijn gebruikt voor transport van evenhoevigen naar Duitsland en die terugkeren in Nederland dienen direct bij terugkomst een tweede reiniging en desinfectie te ondergaan op een erkende wasplaats (zie NVWA).
Impact op totale veehouderijsector
We willen nogmaals benadrukken vanuit LTO dat de impact van een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest impact heeft op de totale veehouderij sector, met name bij een uitbraak onder wilde zwijnen. We vragen daarnaast ook sectoren die intensief werken met seizoensarbeid om extra aandacht te besteden aan bewustwording en informeren van hun medewerkers over de risico’s van het meenemen van mogelijk materiaal uit het thuisland.
Hobbyhouders en buitenvarkens
Voor bedrijven en hobbyhouders die met name hun varkens buiten hebben lopen roept LTO en POV op om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen zoals:
- Zorg er dan voor dat ze achter een goede, liefst een dubbele (elektrische) afrastering staan. Zorg ook voor voldoende afstand tussen afrastering, openbare weg en omliggende percelen.
- Voer je varkens geen voedselresten, zorg ervoor dat passanten dat ook niet kunnen doen en voorkom contact tussen jouw hobbyvarkens en wilde zwijnen. Zorg ervoor dat keukenafval niet in het milieu terecht komt waar het wilde zwijnen kan aantrekken.
- Varkens moeten naar binnen kunnen als dat nodig is. Als er één besmet wild zwijn in Nederland is gevonden, dan zal er al heel snel een afschermplicht Richt het binnenverblijf zo in dat ze daar eventueel langer kunnen verblijven.
- Zorg voor centralisatie, dus alle buitenvarkens op verschillende kavels centraliseren op één erf waar bioveiligheidsmaatregelen in acht zijn genomen
- Verplaats je hobbyvarkens zo min mogelijk elke verplaatsing neemt een risico met zich mee
Zie voor meer informatie ook www.pov.nl
Bron: LTO Nederland