De zoekacties naar zieke of dode everzwijnen die mogelijk zijn besmet met de Afrikaanse varkenspest heeft in de getroffen regio’s aan de Poolse grens nieuwe resultaten opgeleverd. In de deelstaat Brandenburg, waar op 10 september de eerste AVP besmetting in Duitsland werd ontdekt, zijn nu in totaal 176 positief geteste dieren gevonden. Daarvan 158 rond de eerste kerngebieden van de Kreisen Oder Spree(144 stuks) en Spree-Neisse(14). Ook in het 60 km noordelijk gelegen Märkisch-Oderland is de afgelopen week een besmetting bevestigd. Daar is het totale aantal nu 18 besmette wilde zwijnen (of verteerde resten daarvan).
Het crisisteam van de deelstaat Brandenburg heeft zich woensdag beraden op vervolgstappen in de bestrijding van de AVP. ‘We beseffen dat we nog een lange weg hebben te gaan, maar we gaan nu na tien weken een nieuwe fase in bij de bestrijding’, zegt de verantwoordelijke staatssecretaris en leider van de crisisstaf, Anna Heyer-Stuffer. De witte zone bij het eerste kerngebied mist nog 12 kilometer van de totaal 125 km omheining en zo snel dat is afgesloten, zal in dat gebied intensief op wilde zwijnen worden gejaagd. In de afgelopen weken is door militairen in een gevarenzone van 176 km2 gezocht naar kadavers.
Als de omheining van de witte zone is voltooid, kunnen ook diverse beperkingen voor bos- en landbouw worden beëindigd. Dat is nu nog van kracht om dieren niet op te schrikken en te verspreiden.
In de 60 km zuidelijker gelegen Duitse deelstaat Saksen is eveneens intensief een eerste zoekactie naar dode en zieke wilde zwijnen afgesloten. Dat heeft als resultaat 53 kadavers opgeleverd en na testen bleken daarvan 7 positief op AVP. Deze dieren waren volgens de autoriteiten allemaal gevonden nabij de grensrivier de Neisse.
De zoekactie betreft twee verschillende gebieden. De ene is 5.500 hectare burgerterrein waar met speurhonden en 170 personen werd gezocht. Een tweede gebied is een 8.000 hectare groot militair oefenterrein waar door 100 soldaten is gezocht naar kadavers van wilde zwijnen.
In de komende dagen gaat het crisisteam van de Saksen de resultaten van onder andere de besmette dieren evalueren en dan kijken of aanpassing van hekwerk of bufferzones nodig is. Rond het militaire oefenterrein en ook bij de andere gebieden zijn nu al meerdere honderden personen bezig met oprichten van hekwerken. Alle maatregelen worden volgens de autoriteiten in Saksen genomen in overleg met het Friedrich-Loeffler-Instituut, dat is het Duitse referentielaboratorium voor dierziekten, en in samenspraak met de experten van het EU Veterinary Emergency Team, Euvet.
Bron: Lourens Gengler – correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland