“Nog steeds staan de varkensprijzen op een hoog niveau, wat we ook verwachtten. Toch is, zo denken we althans, de grens bereikt”, schrijft Pol Meerschman (PFS) in een analyse van de conjunctuur in de Belgische varkenshouderij.
De biggenafzet wordt moeilijker mede vanwege de tragere groei van de vleesvarkens door het warme weer. De mesters zijn ook minder geneigd dure biggen op te zetten want de eerste verliesrondes zijn de revue gepasseerd en men wordt voorzichtiger.
Toch is een drastische terugval niet voor direct. Bij een eerste daling van de prijzen komt de week erop meestal een vervolg (zie biggenprijzen) maar hard zal het mijn inziens niet gaan. Ook de vleesvarkensprijzen komen onder druk te staan vanwege de stroeve vleeshandel. Ook hier zal een stapje achteruit worden gezet de komende weken.
Ondertussen viert de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF verder feest. Met een marge van boven de 30 euro per dier kan de pret niet meer stuk. De biggenfokkers echter moesten gedurende de maand juni een dikke euro aan marge inboeten maar zoals gesteld is er nog bijlange geen paniek. Dit geeft meteen ietwat ademruimte aan de mesters. De voerkosten gingen iets lager en dat maakt momenteel ook voor de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF een mooie marge. Het zesmaandelijks gemiddelde kleurt echter nog rood, terwijl dit van de OVR-GB en de OVR-ZB met ongeveer 17 euro flink boven de nul staat.
De droogte heeft qua voederprijzen nog niet veel brokken gemaakt. De oogst van de (winter)gerst was goed tot uitstekend. Goed voor de varkenshouders. Wat de invloed op de tarwe zal zijn zullen we volgende maand weten.
Het enige schrikbarende voor de komende maanden is misschien wel het opduiken van de Afrikaanse varkenspest nu ook in Tsjechië. Na Polen en Rusland is dit het volgende land aan de beurt. Dus is het toch opletten geblazen!
Voor een overzicht van de volledige analyse klik CONJUNCTUURBAROMETER JULI 2017
Bron: Vakblad Varkensbedrijf – editie juli 2017