Varkensbedrijf Duroc De Kempen heeft goede ervaringen met varkens met krulstaarten. Sinds pakweg vijf jaar houden de nakomelingen van de Noorse zeugen x Canadese Duroc op het bedrijf de staart eraan. “Dat gaat uitstekend”, vertellen Frank en Ann van Duroc De Kempen. “Wat we daarvoor hebben gedaan? Niets bijzonders. Wij probeerden het en het ging gewoon.”
Op het bedrijf van Frank Van Dijck en Ann Christianen in Ravels, worden al bijna acht jaar Duroc-varkens gefokt. De 550 zelf aangefokte Noorse zeugen worden bevrucht door de Canadese Duroc, wat resulteert in biggen die uitgroeien tot vleesvarkens met sappig en smaakvol vlees. Het bedrijf is quasi-gesloten: maandelijks gaan er zo’n 250 biggen weg naar de mester, de overige biggen blijven op het Vlaamse bedrijf tot ze de slachtleeftijd hebben bereikt. Van deze varkens gaat zo’n dertig procent naar lokale slagers en de rest naar het slachthuis. “Omdat we rechtstreeks aan slagers leveren en regelmatig mensen over de vloer krijgen in onze kijkstal, waren we al wat meer met dierenwelzijn bezig”, vertelt Ann. “Vandaar dat we zo’n vijf jaar geleden ook begonnen te experimenteren met intacte krulstaarten. We speenden destijds om de veertien dagen. De ene keer lieten we wel de staart eraan zitten, de andere keer niet. We waren heel benieuwd hoe dat zou uitpakken. Maar het ging gewoon goed met de lange staarten. We hebben nog maar heel zelden een staartbijter. Die zeldzame keer is voor ons geen reden om weer te gaan couperen. Ook van bedrijven waar we vleesvarkens aan leveren horen we nooit een klacht.”
Geen bijzondere maatregelen genomen
Het succes van de krulstaarten zoals Duroc De Kempen heeft, is niet voor ieder varkensbedrijf vanzelfsprekend. “Waarom het bij ons zo goed gaat? Geen idee. We hebben er geen bijzondere maatregelen voor genomen. We hebben een standaard bedrijf met, op een scharrelstal met een mengsel van stro en vlas na, reguliere stallen. We bieden uiteraard standaard afleidingsmateriaal aan maar verder geen speciale hokverrijking. Het kan zijn dat de genetica een rol speelt. Omdat we zelf zeugen aanfokken, houden we borgen over waar geen Duroc in zit. Die borgen bijten wel, in die hokken moeten de staarten er nog wel af”, vertellen de varkenshouders. “Ook het feit dat we brijvoer voeren, kan positief uitpakken. De varkens eten samen en rusten samen. Dan heb je automatisch meer rust in het hok.”
De drempel over
Frank merkt dat veel collega-varkenshouders de stap naar krulstaarten nog niet durven zetten. “Dat kan ik me heel goed voorstellen. Maar ik adviseer om het in eerste instantie gewoon eens te proberen. Het is een drempel die je over moet. Een tip die ik wel mee kan geven: let op met de hokbezetting. Teveel in een hok gaat niet werken. Maar dat geldt niet alleen voor staartbijten.”
Staart vertelt veel
Bezoekers van Duroc De Kempen genieten van de mooie Durocs met krulstaarten. Frank en Ann ook. “Aan de staart van het varken kun je zien of het dier zich goed voelt. Ligt het varken lekker te rusten, dan zit er een mooie krul in de staart. Is er sprake van spanning, bijvoorbeeld kort voordat ze gevoerd worden en ze de brijvoerinstallatie al horen, dan zie je de staart achteruit staan. Na het voeren zit er weer een mooie krul in.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Duroc De Kempen