Drie jaar lang gratis begeleiding voor varkenshouders in de Westhoek

De komende drie jaar werken Inagro en Vives intensief samen om het management van varkenshouders in de regio verder te verbeteren. Op 6 maart 2018 ging daartoe het LEADER-project ‘Tope WROETen in de Westhoek’ van start. Het project heeft zich o.a. de ontwikkeling van de managementcapaciteiten van jonge en toekomstige varkenshouders tot doel gesteld. 

In ‘Tope WROETen in de Westhoek’ krikken Inagro en Vives de bedrijfsvoering van de familiale varkensbedrijven in de Westhoek op. Bedrijfsleiders kunnen rekenen op individuele begeleiding op maat van hun eigen bedrijfsvoering. Daarnaast willen de projectpartners de uitwisseling van kennis en expertise tussen de bedrijven stimuleren. Daarom organiseren ze studieclubs waarin kleine groepjes varkenshouders discussiëren en kennis uitwisselen over actuele thema’s in de varkenshouderij.

Advertising

“Heel wat varkenshouders hebben bedrijfsspecifieke vragen”, vertelde Isabelle Vuylsteke, die bij Inagro het onderzoek en advies in varkenshouderij leidt, bij de kick off op 6 maart. “Ze willen bijvoorbeeld hun antibiotica-verbruik verlagen, zijn op zoek naar alternatieve waterbronnen of willen hun kraamstal rendabeler organiseren. Vaak weten ze niet welke strategie ze dan best volgen.”

Varkenshouders in de Westhoek kunnen drie jaar lang rekenen op gratis begeleiding bij de interpretatie en bijsturing van hun technische kengetallen. Hun technische vragen worden ook beantwoord. Afhankelijk van de vooropgestelde verbeterstrategieën komt een adviseur twee tot vijf keer per jaar langs op het bedrijf. Tussentijds is er ook contact per telefoon of via e-mail. Om de vooruitgang te volgen, maakt de adviseur na elk bezoek een beknopt rapport op. Om de registratie van kengetallen te ondersteunen, stellen Inagro en Vives ook weegtrechters ter beschikking.

In 2018 staan de thema’s kraamstalmanagement, zeugenmanagement, drinkwater, ziektepreventie en eigen voederproductie alvast op het programma. Deelname aan een studieclub is gratis.

Vives en Inagro willen ook de managementcapaciteiten van jonge en toekomstige varkenshouders verbeteren. “Via gerichte acties naar zowel leerlingen op de middelbare school als studenten in de bacheloropleiding agro-en biotechnologie start de ontwikkeling van de competenties al tijdens de opleiding”, stelde Joachim Kerckhove van Vives.

Vives stimuleert de studenten die geïnteresseerd zijn in varkenshouderij bijvoorbeeld om minstens een van hun stages uit te voeren op een bedrijf in de Westhoek. Studenten maken ook kennis met de gedachtegang van ervaren bedrijfsleiders. En net zoals Inagro en Vives de varkenshouders laten samenkomen om expertise te delen, zullen ook de stagiairs varkenshouderij hun ervaringen uitwisselen en bedrijfscijfers vergelijken tijdens een maandelijkse bijeenkomst.

Op basis van de ervaringen werken Inagro en Vives ook een praktisch pakket uit voor leerlingen van de land- en tuinbouwscholen, met allerhande tips en tricks over meten en wegen. En ze willen ook een studieclub oprichten uitsluitend voor jonge startende varkenshouders.

Varkenshouders in de Westhoek die een beroep willen doen op Inagro en Vives voor gratis begeleiding, die willen deelnemen aan een studieclub of die gebruik willen maken van een weegtrechter, kunnen contact opnemen met Inagro via info.varkenshouderij@inagro.be of 051.27.33.63. Wie zich registreert via www.inagro.be ontvangt bovendien persoonlijke uitnodigingen voor alle relevante activiteiten.

Bron: Inagro – 6 maart 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *