Duitsers toetsen gezondheid spenen met warmtecamera’s

Op de Duitse hogeschool TiHo Hannover zetten onderzoekers warmtecamera’s in om de gezondheid van de spenen bij zogende zeugen te kunnen bepalen. Onze oosterburen presenteerden dit jaar al twee onderzoeken rond dit onderwerp.

In een eerste studie wilden de wetenschappers de temperatuur van de spenen bij gezonde zeugen in kaart brengen. Hiervoor werden bij 35 zeugen infraroodfoto’s genomen op 6 verschillende momenten voor en na de geboorte.

De temperatuur van de spenen bleek nauw verbonden met de doorbloeding en de melkproductie. Zo steeg de gemiddelde huidtemperatuur met maar liefst 3 °C op de eerste dag na de geboorte. Tijdens het zogen steeg dit nog verder met 0,4 °C.

Met het tweede onderzoek wilden de wetenschappers te weten komen of ze aan de hand van de temperatuur ook de gezondheid van de spenen konden beoordelen. Ze zochten hierbij naar acute en chronische veranderingen van de huidtemperatuur rond de spenen. De onderzoekers volgden 312 zeugen op 3 verschillende bedrijven. 110 van de dieren werden ook thermografisch onderzocht.

Bij 13 dieren vonden de wetenschappers een chronische verandering van de temperatuur terug, die steeds veroorzaakt werd door ziekte. De temperatuur van de spenen daalde dan met 1,2 °C. Mastitis, ofwel uierontsteking, veroorzaakte bij één van de zeugen dan weer een acute verandering: de temperatuur steeg hier met 0,81 °C. Verder vonden de onderzoekers nog andere factoren die de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden. Het ging hier onder meer om de hygiëne in het hok, de vochtigheidsgraad en de omgevingstemperatuur.

Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf juni 2018

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: