Duitsland: geen uitstel meer voor onverdoofd castreren

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner heeft aangekondigd dat ze de overgangsperiode aangaande het onverdoofd castreren van biggen die eind dit jaar afloopt niet zal verlengen.

Het verbod op verdoofde castratie van biggen bij onze oosterburen werd in 2013 al vastgesteld. Maar omdat er nog geen geschikte praktische mogelijkheden waren voor anesthesie van de biggen, werd een overgangsperiode van kracht. Die werd in 2018 zelfs verlengd. Maar per 1 januari 2021 is het verbod op onverdoofd castreren dus definitief van kracht. Het wordt niet meer uitgesteld, zo laat Klöckner weten. Er zijn nu wettelijk conforme alternatieven voor castratie onder verdoving van biggen, waaronder vaccinatie tegen berengeur en castratie onder algehele anesthesie met isofluraan.

Advertising

Eind april werden drie anesthesieapparaten van drie verschillende fabrikanten gecertificeerd door de Duitse Landbouwvereniging en in juni was de goedkeuring van twee extra apparaten in afwachting. Het ministerie ondersteunt ook de aanschaf van de apparaten financieel met maximaal 60 procent. De anesthesie met het medicijn op basis van isofluraan kan door de boeren zelf worden uitgevoerd. Wel moeten de varkenshouders hiervoor een deskundigheidscertificaat behalen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: