Duitsland verbiedt individuele huisvesting dekzeugen en fixeren kraamzeugen

Afgelopen week heeft de Duitse Bondsraad besloten dat individuele huisvesting van zeugen in de dekstal en het fixeren van zeugen tijdens de kraamperiode verboden wordt. Er is een budget van 300 miljoen euro vrijgemaakt om de boeren te ondersteunen tijdens deze transitie.

Het was de derde keer dat een verordening aan de Bondsraad werd voorgelegd die voorschreef dat er meer bewegingsvrijheid voor zeugen moest komen. Na twee eerder gestrande pogingen kwam er nu een einde aan het getouwtrek over de huisvesting van kraam- en dekzeugen.

Advertising

Vanaf 2028 mogen dekzeugen alleen nog in groepen gehuisvest worden. De dekzeugen dienen minimaal over 5 m² te beschikken in de groep en de verschillende functiegebieden (mesten, eten, ontwijken, rusten) moeten aangeboden worden. Ze mogen slechts beperkt vastgezet worden om geïnsemineerd te worden. Vanaf 2035 moeten kraamzeugen ook de beschikking hebben over 6,5 m² hokoppervlak en mogen ze maximaal 5 dagen gefixeerd staan.

Minstens 300 miljoen euro steun

Vanuit de vakorganisaties wordt gemengd gereageerd. Na een jarenlange discussie luidt het dat er nu ‘planningszekerheid’ is. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het aantal stoppers zal toenemen, omdat er flinke investeringen nodig zijn om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen. Een en ander zal ook afhangen van de financiële ondersteuning die de Duitse overheid heeft beloofd. Voorlopig is er 300 miljoen euro uitgetrokken, maar de Bondsraad wil ‘binnen de grenzen van de staatssteunmogelijkheden’ kijken naar extra ondersteuning.

Omschakelingsplan binnen 3 jaar voorleggen

Hoewel de varkenshouders tot 2028 hebben om de dekstal te verbouwen moeten ze wel binnen 3 jaar al een omschakelplan presenteren aan de overheid. In de twee daaropvolgende jaren moet het vergunningentraject doorlopen worden, waarna de varkenshouders nog 3 jaar hebben om de bouwmaatregelen uit te voeren.

Nog een ander onderdeel van de verordening is dat alle varkens de beschikking moeten krijgen over organisch vezelrijk materiaal.

Bron: naar Varkensbedrijf Nederland – editie juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: