Al vier jaar lang monitort de varkenssector zijn inspanningen op vlak van duurzaamheid. De hele keten brengt z’n initiatieven in kaart via het BePork-lastenboek, dat ook de kwaliteit, veiligheid en de traceerbaarheid van ons varkensvlees garandeert. Zo’n 90% van alle Belgische varkenshouders is aangesloten bij dat certificeringssysteem. De eerste resultaten tonen aan dat de sector alvast stevig inzet op verduurzaming.
Het BePork-lastenboek, een initiatief van Belpork vzw, is sinds 2021 hét kwaliteitssysteem voor de Belgische varkenssector. Het omvat alle schakels van de productie: van diervoederfabrikanten varkenshouders, transportbedrijven, slachthuizen, uitsnijderijen en vleesverwerkers tot verkooppunten. Het lastenboek garandeert kwaliteit, voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. BePork biedt zo transparantie en traceerbaarheid, én stimuleert de varkenshouders om hun prestaties gericht te verbeteren.
Slim waterbeheer, energie-efficiëntie en circulaire oplossingen
De Belgische varkenssector zet alvast sterk in op ecologische duurzaamheid. Zo maakt 72% van de varkenshouders gebruik van alternatieve waterbronnen zoals hemelwater, gezuiverd afvalwater of effluent van bijvoorbeeld luchtwassers. Op vlak van energie laat 13% een energiescan uitvoeren. 87% beperkt het energieverbruik dankzij bijvoorbeeld ledlampen en warmterecuperatie. 3% verwarmt het bedrijf met een warmtepomp.
Ook circulariteit wint aan belang: 15% van de bedrijven gebruikt bijproducten of reststromen in het rantsoen. 24% teelt dan weer zijn eigen voedermiddelen. Van dat voeder wordt zo weinig mogelijk verspild: 90% van de bedrijven gebruikt antimorsbakken om vermorsing van voeder te vermijden. 74% past een nutriëntenbalanssysteem toe om nutriëntenstromen te optimaliseren.
Focus op diergezondheid & ziektepreventie
Op het vlak van diergezondheid, bioveiligheid en ziektepreventie worden ook heel wat inspanningen geleverd. 50% scheidt de propere en vuile wegen, 83% plaatst nieuw aangevoerde varkens in quarantaine om infecties te vermijden. 78% van de varkenshouders gebruikt aparte materialen per stal om besmettingen binnen het bedrijf te voorkomen. Daarnaast volgt 79% van de bedrijven een weloverwogen vaccinatieschema.
Werken met oog voor mensen en markt
De sector stelt niet alleen ecologische en diergezondheidsdoelen, maar speelt ook een belangrijke sociale rol. Met initiatieven zoals erkende kijk- (5%) en zorgboerderijen (3%) versterken varkenshouders de band met de burger. 11% is actief aanwezig op sociale media. 18% van de varkenshouders neemt deel aan onderzoeksprojecten en draagt zo bij aan nieuwe wetenschappelijke inzichten voor de sector.
Tot slot is ook economische duurzaamheid belangrijk. 69% van de bedrijven voert een erkende bedrijfseconomische boekhouding die inzicht geeft in de eigen bedrijfsvoering en -resultaten. Zo zijn de bedrijven weerbaarder en crisisbestendiger. 5% van de bedrijven zet zijn producten af via de korte keten.
Meer leren en in gesprek gaan met de Belpork-medewerkers?
Belpork is aanwezig op Agriflanders van 16 t.e.m. 19 januari 2025. Bezoek ons op onze stand 1414.
Bron: Belpork