Voor het Algemeen Boerensyndicaat is de maat vol. De organisatie pikt “de eindeloze prijzenslag” van de warenhuizen “op de kap van de boer” niet langer. Deze nacht blokkeerde het ABS o.a. drietal verdeelcentra van de distributeurs. De actie krijgt ook deze ochtend nog een staartje. Melkveehouders hebben een “omslingelactie” gepland, tegen de Europese topbijeenkomst over vrijhandelsakkoorden die deze ochtend in Brussel van start gaat.
Wat de blokkades betreft gaat om de Lidl-verdeelcentra in Gullegem en Sint-Niklaas plus Transmeat, een logistiek centrum in Londerzeel van Renmans, de slagersketen.
“Onze familiale landbouw gaat ten onder”, stelt woordvoerder Guy Depraetere. “Door niet te zorgen voor een kostendekkende prijs voor de producent-landbouwers die produceren voor de binnenlandse markt gaat een belangrijke economische sector onderuit. Integendeel, men laat de grootdistributie en in het bijzonder de harddiscounters ongemoeid hun gang gaan. Zij blijven onverminderd onze verse kwaliteitsproducten inzetten als lokmiddel tegen knalprijzen. Alles is goed om koning klant binnen te halen.”
Recent bleek nog dat in België de voedingswaren tot de laagst geprijsde van Europa behoren. Maar ook dat het landbouwinkomen is één van de laagste van Europa. Ten opzichte van 2013 noteren de Belgische landbouwers dit jaar een inkomensdaling van 15,2 procent, zoveel bleek nog uit de definitieve berekening van het landbouwinkomen door Boerenbond eerder deze week.
Het Algemeen Boerensyndicaat wil daarom een duidelijk signaal geven aan de betrokken retailers.
Guy Depraetere: “Een signaal dat vanuit het hart van de land- en tuinbouwsector zelf komt, vanuit het hart van de mannen en vrouwen die dagdagelijks met de harde realiteit geconfronteerd worden van ontoereikende prijzen. Prijzen die, ook voor niet-exportgerichte producten zoals rundsvlees, op een dusdanig laag niveau gezet werden door de uiteindelijke prijsbepalers dat er drama’s gebeuren achter de dikke muren van menig land- en tuinbouwbedrijf.”
Het ABS stelt tot slot te beseffen dat de oplossingen complex zijn, maar stelt alvast dat er kan begonnen worden … “met het toekennen van eerlijke prijzen voor onze voedingsproducten in de grootwarenhuizen”.
Het eisenpakket van het ABS laat zich in vier punten samenvatten:
- Bescherming van de familiale landbouw
- Constructieve samenwerking binnen de voedselketen
- Transparantie en ruimte voor marge voor álle schakels in de keten
- Absolute prioriteit voor Belgische producten in de rekken van warenhuizen.