Gesprekken tussen vleesverwerker Ter Beke en de leden-varkenshouders van de Pig Trading Companies (PTC) hebben geleid tot het afsluiten van een SWAP-contract. Resultaat is dat beide partijen in 2017 een meer stabiele prijs zullen krijgen en dus hun risico’s kunnen beperken.
Het is lang stil geweest rond de Pig Trading Companies. Zoals in mei 2013 uit de doeken gedaan in het vakblad Varkensbedrijf, hebben die zich tot doel gesteld op de termijnmarkt te handelen. Herlees in dit verband dit artikel HANDELEN VIA DE TERMIJNMARKT VARKENSBEDRIJF BELGIE MEI 2013.
Ter herinnering: een SWAP is een financiële overeenkomst tussen twee partijen waarbij beide partijen het prijsverschil ten opzichte van een afgesproken vaste prijs aan elkaar compenseren. Zo betaalt Ter Beke het prijsverschil aan de PTC indien de marktprijs lager is dan de afgesproken prijs en het gaat vice versa als de marktprijs hoger is dan de afgesproken prijs.
Ter verduidelijking: aangezien het gaat om een prijsverrekeningsmechanisme en er geen fysieke levering mee gemoeid is, blijven de huidige afzetkanalen van de deelnemende varkensproducenten gewoon doorlopen, net zoals de huidige aanvoerkanalen van Ter Beke.
In een mededeling luidt het dat ‘beide partijen hun prijs hebben vastgelegd voor een relevante hoeveelheid vlees voor het volledige jaar 2017’. Op die manier krijgen de leden van de Pig Trading Companies een vaste prijs per kg voor hun varken op basis van een karkasprijs, terwijl Ter Beke de prijs van haar ingekochte deelstukken (hammen en schouders) tegelijkertijd vastklikt.
De surplussen of tekorten ten opzichte van de vastgeklikte prijs zullen om de vier weken effectief worden verrekend zodat beide partijen een stabielere cashflow zullen krijgen.
Bron: Mededeling DLV en Ter Beke – 4 januari 2016