De varkensprijs (notering Danis) steeg sinds eind februari met maar liefst 32 cent op 7 weken. Dat scheelt een slok op de borrel. Waarmee we willen zeggen dat de cashdrain op niveau van een gesloten bedrijf duidelijk verminderd is. Maar een blik op de OVR-GESLOTEN BEDRIJF (1,26) leert ons dat de situatie nog altijd zwaar verlieslatend is.
Een gesloten bedrijf kijkt nog steeds tegen een negatief saldo van 23,57 EUR per kop aan, als gevolg van de gestegen voerprijzen. En voor een vleesvarkensbedrijf is er al helemaal geen reden om tevreden te zijn. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF (1,63) stijgt weliswaar, maar op niveau van het saldo (dat rekening houdt met de biggenprijs) is er amper verbetering. Hetgeen een mester meer vangt voor zijn varken, is hij immers kwijt aan een duurdere big en duurder voer. Neen, nog niks om vrolijk over te worden.
Enkel de OVR-ZEUGENBEDRIJF bevindt zich terug op een niveau met een acceptabele rentabiliteit. Met dank aan de typische cyclusbeweging in combinatie met de afname van de zeugenstapel in Duitsland en Nederland én de sterke vraag naar biggen vanuit Spanje.
Merk tevens op dat in de OVR-rekenmodule de toeslag op de Vlaamse Biggenprijs werd aangepast. Tot op heden werd gerekend met een toeslag van 7 euro. Deze wordt met ingang van 1 maart opgetrokken met 4 euro tot 11 euro om zo beter aan te sluiten bij de reële markt. Omwille van dezelfde reden wordt ook bij de vleesvarkens de toeslag verhoogd met 1 cent tot 18 cent (boven Danis).
Voor de volledige cijfers klik Conjunctuurbarometer maart 2021
Tekst: FDL naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie april 2021
Foto: Twan Wiermans