Op 1 juli treedt de zesde staatshervorming in werking. Het beleidsdomein Landbouw en Visserij zal de overheveling van het Belgisch restitutie- en Interventiebureau (BIRB), het landbouwrampenfonds en de pachtwetgeving coördineren.
De federale en de gewestelijke overheden kwamen overeen om een aantal overgangsmaatregelen te nemen voor de periode van 1 juli 2014 tot en met 15 oktober 2014. Vanaf 16 oktober 2014 zullen de gewesten zelf certificaten afleveren, restituties toekennen en interventiemaatregelen beheren.
Landbouwrampenfonds
Op Vlaams niveau wordt de huidige wetgeving met betrekking tot het landbouwrampenfonds in de eerste fase ongewijzigd overgenomen. Tot zolang blijft de huidige federale en Europese regelgeving met betrekking tot landbouwschade en staatsteun van toepassing. Voor de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de Gewesten wordt het territorialiteitsbeginsel in acht genomen. Dat betekent dat Vlaanderen verantwoordelijk is voor:
- de erkenning van landbouwrampen op Vlaams grondgebied;
- de afhandeling van de schadedossiers en de uitbetaling van de eventuele schadevergoedingen voor percelen gelegen op haar grondgebied.
Pachtwetgeving
De opdrachten die in de Pachtwet aan de overheid worden toebedeeld, werden eerder al door de gewesten opgenomen. In Vlaanderen werden deze opdrachten opgenomen door het Departement Landbouw en Visserij, met name de uitvoering van de wet tot beperking van de pachtprijzen, de vaststelling van de maximale rentabiliteitsoppervlakte, en de aanduiding van de ambtenaren vermeld in de artikelen 10, 26 en 28 van de Pachtwet.
Vanaf 1 juli zal Vlaanderen ook de pachtwetgeving als bevoegdheid volledig zelf uitoefenen, wat wil zeggen dat Vlaanderen de Pachtwet niet enkel zal uitvoeren, maar nu ook conceptueel bevoegd is voor de pachtwetgeving.
Meer info vindt u op de website van het beleidsdomein Landbouw en Visserij.