Eindrapport onderzoek over ‘boslandbouw en buitenvarkens’ gepubliceerd

De Operationele groep P’Orchard heeft de praktijkervaringen en knelpunten over buitenvarkens op agroforestrybedrijven in kaart gebracht.

Advertising

Geïnteresseerde varkenshouders werden ondersteund door ILVO, Inagro en het Varkensloket. Het project P’Orchard liep van 2017 tot 2019 en handelde over rassenkeuze en boomsoortkeuze tot toepassing van rotatiesystemen, densiteit van de varkens en de verspreiding van ziektes, en uiteindelijk de slacht.

Op twee bedrijven werd een concreet inrichtingsplan voor boslandbouw in de buitenloop uitgewerkt en gerealiseerd. Ook ervaringen in het buitenland werden samengebracht, via rechtstreekse contacten en een literatuurstudie. Lees hier het volledige eindrapport . Daarin wordt geconcludeerd dat boslandbouw voor buitenvarkens inderdaad de vooropgestelde doelstellingen van beschutting, voeding en imago bereikt.

Onderzoeker Bert Reubens besluit als volgt: “Een goede marketing met een sterk bedrijfsverhaal rond de te verwachten positieve impact van dit productiesysteem op dierenwelzijn en milieu, biedt opportuniteiten om producten met meerwaarde aan te bieden aan de consument, die vaak bereid zal zijn hiervoor ook een meerprijs te betalen.”

Bekijk tevens de video.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: