Er blijft een tekort aan varkensvlees

Zoals vorige maand reeds aangegeven verbrak de maand december inderdaad alle records van de voorbije 12 jaren.

Elk jaar komt de varkensvleesmarkt vanaf half november in een stroomversnelling. Oorzaak zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de eindejaarsfeesten. Waarbij zowel de retail als de vleesverwerkers volop varkensvlees vragen. Dit effect ebt echter half december weer even snel weg als het gekomen is.

Advertising

Op 13 december legde de Nederlandse slachterij Van Rooi een bommetje onder de markt door een prijsdaling af te kondigen van maar liefst 20 cent. Al bij al hield de markt het hoofd koel en werd er slechts één versnelling teruggeschakeld met een prijsverlaging van 8 cent. En tegelijk werden stabiele prijzen afgekondigd tot en met week 1 van het nieuwe jaar.

Door minder te slachten tijdens de kerstvakantie hopen de slachterijen echter het varkensaanbod te laten “ophopen”. Hierdoor komt het initiatief opnieuw bij hen terecht. Als dit na nieuwjaar uitmondt in een aanbod dat (veel) groter is dan de vraag, is een verdere prijsdaling te verwachten. Er is echter geen reden om te panikeren. De markt zal immers snel herstellen gezien er nog steeds een tekort aan varkensvlees is.

Zoals vorige maand reeds aangegeven verbreekt de maand december alle records van de voorbije 12 jaren. Merk dus op dat in het jaar 2006 de OVR’s nóg hoger lagen. De OVR-ZEUGENBEDRIJF gaat losjes hoger dan het vorige record van mei 2017 dat lag op 3,42. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF breekt met 2,89 een record van 2,82 uit augustus 2009. En ook de OVR-GESLOTEN BEDRIJF stelt het vorige record van augustus 2009 – 2,13 – scherp tot 2,20.

Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer december 2019

Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie België januari 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: