Familie Luyssen-Desmet wint Agrafiek 2015 categorie Varkensbedrijf

Op de professionele dag van Agribex worden traditioneel ook de Agrafiek-Awards 2015, de winnaars van de Oscars voor de Belgische landbouwsector, bekendgemaakt. In de categorie Varkensbedrijf ging de prijs deze keer naar de familie Luyssen-Desmet uit Pollinkhove.

De jury typeerde dit West-Vlaamse varkensbedrijf als een modelbedrijf met technisch zeer goede resultaten. De bekroning in de categorie varkensbedrijf is goed voor een vracht voer van Duynie, een Isuzu D-max voor een maand en, uiteraard, het Agrafiek-beeldje als aandenken. Dit jaar werden de Agrafiek-Awards voor de 15de keer uitgereikt; deze keer in 4 categorieën: Loonwerk, Varkensbedrijf, Melkveebedrijf en Buitenbeentjes.

Advertising

Genomineerden

In de categorie ‘Loonwerk’ waren er vier genomineerden: Gebroeders Oste uit Bazel (Waasmunster), Heyns-Heykants uit Poppel, Agroservice Partoens uit Bree en Marc De Bruyne uit Assenede.

De categorie ‘Varkensbedrijf’ was goed voor drie nominaties: Dirk Van Stappen uit Nieuwkerken-Waas, Johan Lavens uit Westrozebeke en de familie Luyssen-Desmet uit Pollinkhove.

In de categorie ‘Melkveebedrijf’ waren er vier nominaties: Christophe Durant uit het Henegouwse Baudour, Kristof De Cat uit Kaaskerke, Konings Karl uit Essen en Bart Vanderstraeten uit Merchtem.

Bij de ‘Buitenbeentjes’ werd een project weerhouden, het OmegaBaars-project van het PTI uit Kortrijk in samenwerking met de KU Leuven.

Overige winnaars

Wat ‘Loonwerk’ betreft gaat de overwinning naar Marc De Bruyne. Deze loonwerker is een voorbeeld van een bedrijf dat sinds de oprichting gezond is gegroeid. Wanneer er bij dit bedrijf voor een activiteit wordt gekozen staat capaciteit voorop. Loonbedrijf De Bruyne krijgt een jaar lang gratis een New Holland-trekker ter beschikking, een Isuzu D-Max pickup voor een maand en een bandencheque van Mitas.

In de categorie ‘Melkveebedrijf’ nam Bart Vanderstraeten het beeldje mee naar huis. Bart is een jonge melkveehouder uit het Brabantse Merchtem, die met een ultramodern bedrijf de jury wist te overtuigen. In het juryrapport lezen we onder meer: “Bart Vanderstraeten is een terechte winnaar, een gezonde en praktische bedrijfsvoering gekoppeld aan een sterk management”. En verder: “Bart is ondernemend, proactief, enthousiast, geëngageerd!” Behalve het beeldje krijgt Bart ook een prijs van Lely en een Isuzu D-Max. Behalve de Agrafiek-prijs kreeg Bart ook de KWS Maïssaldo-prijs.

In de melkveehouderij werd ook nog een prijs toegekend voor de verbreding. Deze ging naar Christoph Durant uit Baudour. Christophe combineert moderne technologie in een gerestaureerde boerderij. Ongeveer 15 procent van zijn melk verwerkt en vermarkt Christoph samen met zijn vrouw Cindy in hun hoevewinkel. De kaas van het eigen bedrijf werd op unaniem goedkeuren van de jury onthaald.

Ten slotte werd er ook een prijs toegekend aan een buitenbeentje. Het OmegaBaars project wint in deze categorie. Dit is een project dat onze Belgische land- en tuinbouw nieuwe wegen kan doen inslaan en voor ademruimte kan zorgen in de moeilijke tijden die onze sectoren ondergaan.

www.agrafiek.be

%d bloggers liken dit: