Fokdoel DanBred Duroc bijgestuurd met oog voor meer bigoverleving

Sinds 27 februari heeft de fokkerijorganisatie Danbred haar fokdoel bijgesteld. Concreet werd in het fokdoel het kenmerk ‘mannelijke vruchtbaarheid’ van DanBred Duroc gewijzigd naar ‘Vruchtbaarheid en Overleving’. Volgens simulaties van DanBred R&D zal deze aanpassing nog dit jaar leiden tot een verbeterde bigoverleving.

Het kenmerk LP5 ( levende biggen op dag 5) was al langer opgenomen in het fokdoel van DanBred Yorkshire en DanBred Landras. Met de aanpassingen is het dat nu ook in het fokprogramma van DanBred Duroc.

Advertising

De voorbije 4 jaar werd de eindbeer DanBred Duroc, vooral gefokt op mannelijke vruchtbaarheid, kwestie van de worpgrootte te verhogen. De huidige bijsturing van het fokdoel zal naar verwachting leiden tot een focus op overleving naast het hebben van een hoog aantal geboren biggen.

“Er zal dus gefokt worden op extra overleving met de inzet van eindberen die biggen fokken met een hoge overleving”, verklaart Birgitte Ask, onderzoekster verbonden aan het Deens Pig Research Centre in een mededeling.  “Wij zullen een extra vooruitgang van 0,05 extra biggen op dag 5 zien gedurende het eerste en aankomende jaar. Het kenmerk zal stijgen naar 0,1 extra levende biggen en zo verder.”

Bron: naar Danbred – 4 maart 2020

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: