Vleeskwaliteit, reduceren van emissies, voeding voor optimale prestaties én gezondheid bij pluimvee en varkens. Op een studiedag georganiseerd door het Varkens- en het Pluimveeloket toonden ILVO-onderzoekers heel wat resultaten van hun recent onderzoek.
ILVO doet onderzoek met en vóór de sector, en in samenwerking met verschillende partners. Onderstaand kort enkele voorbeelden uit het ILVO-onderzoek varkens.
Zonder Piétrain zeker meerprijs nodig
Door beren van diverse genetica in te zetten kunnen we de smakelijkheid van het varkensvlees op de Vlaamse markt verbeteren. De karkaskwaliteit, de belangrijkste basis voor uitbetaling aan de varkenshouders, is het hoogst bij de Belgische Piétrain. Ook wordt een gunstigere voederconversie gerealiseerd. Als varkenshouders een andere eindbeer willen inzetten moeten ze dus een meerprijs kunnen realiseren om de hogere voederkost, het lagere karkasrendement en het lagere mager vleespercentage te compenseren.
Zoutgehalte speenvoeder stabiel houden
Uit een ILVO-proef blijkt dat het momenteel niet aangewezen is om de zoutgehaltes van de huidige speenvoeders op te trekken. Variërende zoutgehaltes (van 1,9 tot 3,9 g/kg) lijken geen invloed te hebben op de groeiprestaties van biggen. De consistentie van de mest wordt evenwel negatief beïnvloed door hogere zoutconcentraties.
Testwerking berenkeuze zet door
Niet elke beer is dezelfde. Een juiste keuze van eindbeer kan een groot verschil maken naar het rendement van een varkensbedrijf. Via de onafhankelijke testwerking kunnen varkenshouders de kraamstal-, big-, vleesvarkens- en slachtkwaliteitsparameters van verschillende eindberen op de Vlaamse markt vergelijken.
Voor de presentaties en bevindingen van het recente onderzoek aangaande varkens zoals voorgesteld op de studiedag van 2 april 2019, klik op www.varkensloket.be/ILVO-onderzoeksresultaten2019
Bron: ILVO – 2 april 2019