De tiende verjaardag van het label ‘Streekproducten’ werd in Gent gepast gevierd in het Groot Vleeshuis. VLAM-directeur Frans De Wachter mocht aan vijf producenten ‘een vork’ overhandigen.
VLAM creëerde een Vlaams label voor traditionele streekproducten. De oogst is groot. Meer dan 180 producenten claimen met fierheid dat ze een erkend streekproduct op de markt brengen. De varkenshouderij, en bij uitbreiding de vleessector, is verantwoordelijk voor de meeste streekproducten. In het aanbod vinden we een indrukwekkende reeks ringworsten, droge worsten uit het Pajottenland en exclusieve gerechten zoals de Brusselse ‘bloempach’ waarin varkensbloed wordt verwerkt. Een heel typisch gerecht is de Sint-Antoniusbeuling die keurslager Bart in het Antwerpse rond de feestdag van Sint-Antonius exclusief op de markt brengt.
Voor het eerst in tien jaar streekproducten werd het initiatief genomen om in vijf rubrieken telkens drie producten te nomineren waarna een deskundige jury telkens een onderscheiding, een vork, toekende. In iedere rubriek ging de vork uiteindelijk naar de producent die als eerste een erkenning kreeg voor zijn of haar product.
In de rubriek ‘traditie’ werden Antwerpse kandij, lokaal geproduceerde mosterd en Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren weerhouden. De rubriek ‘ambachtelijk’ werd gestoffeerd door Limburgse stroop, lokale koffie en streekgebonden pensen. In de ‘streekgebonden’ vork vonden we Lukken (platte wafeltjes), waterkers en Boulogneworst (op basis van paardenvlees). In de rubriek ‘faam’ werden de cuberdons (neuzen of tjoepkes), de Aalsterse vlaai en het grondwitloof voorgedragen. Ten slotte was er nog het luik ‘lokale ingrediënten’ met hoeveboter, rundvlees afkomstig van lokale (vlees)rassen en gedroogde hesp.
De beoordelingscommissie kwam uiteindelijk tot volgend verdict:
Traditie: Brouwerij Rodenbach.
Ambachtelijk: West-Hagelandse pensen van beenhouwerij Vangramberen.
Streekgebonden: West-Vlaamse lukken van Jules Destrooper.
Faam: Grondwitloof uit de Denderstreek.
Lokale ingrediënten: Westhoek hoeveboter.
Varkenshouders actief in het domein van streekproducten en die geïnteresseerd zijn om een erkenning aan te vragen vinden alle nuttige informatie op de website: www.streekproduct.be Deze site biedt overigens ook een overzicht van alle erkende producten.