Na analyse van de conjunctuurschommelingen van de afgelopen maanden, de cijfers van november 2016 inbegrepen, tekent zich in de varkenshouderij eindelijk een trendbreuk t.o.v. de jongste jaren af. “Waar we minstens gelijke prijzen kregen de laatste 6 à 7 weken van het jaar (2016) of nog erger dalende prijzen (2014 – 2015) krijgen we nu een licht stijgende tendens”, schrijft Pol Meerschman (PKS) na een analyse in de decembereditie van het vakblad Varkensbedrijf.
De auteur verwacht dat de stijgende tendens één dezer zeker afgebroken wordt maar wijst erop dat het prijsniveau bevredigend is en de vraag goed blijft. Een en ander heeft uiteraard met de afbouw van de zeugenstapel te maken.
De maand november is zowat afgesloten op het niveau van oktober. De centen die er zijn bijgekomen de laatste weken van november hebben de inkomsten op peil gehouden. Enige verontrusting is wel de stijging van de grondstoffen. Het is harken om sommige essentiële grondstoffen te verkrijgen en daarom zijn hier en daar uitschieters die de prijzen beïnvloeden.
De biggenprijzen zijn relatief hoog tegenover de vleesvarkensprijs zodat het afwachten wordt of er wel marge zal kunnen gemaakt worden met de huidig opgezette varkens.
“Al bij al krijgen we de voorspelde rustige Kerst”, schrijft Pol Meerschman. “Als december zoals het ernaar uitziet minstens even goed zal zijn als november kunnen we nu al zeggen dat dit jaar geen verlies zal worden geleden als we de OVR’s mogen geloven. Enkel de biggenfokker eindigt een paar euro in het rood.”
De auteur verwacht ook dat het prijsniveau de eerste maanden van 2017 bevredigend zal zijn. Hij besluit als volgt: “Voer zal normaliter geen gekke sprongen maken. De enige vrees zal zijn, in de eerste plaats de ziektes buiten het vlees exporterend Europa te houden. Varkenspest komt vervaarlijk dreigen o.a. in Polen. Waakzaamheid is de boodschap”.
Voor de volledige berekening klik CONJUNCTUURBAROMETER DEC 2016.
Bron: Varkensbedrijf België – editie december 2016