Uit de Varkensbedrijf-conjunctuuranalyse van februari 2019 wordt duidelijk dat wat biggen betreft de grootste krapte voorbij is. Het aanbod zit nu iets ruimer maar dit houdt de gestage stijging van de biggenprijzen niet tegen. Uiteraard moeten voor alle Opbrengst-Voerkost-Ratio’s (OVR’s) de varkensprijzen nog flink stijgen en de voerprijzen nog gevoelig dalen om opnieuw in een comfortabele economisch goed gestructureerde situatie terecht te komen. Overigens is dit voor de gehele sector broodnodig.
De dalende trend inzake prijzen voor grondstoffen heeft zich verdergezet. Ook deze maand gaat de daling nog verder. En daar ook de varkensprijzen flink stijgende zijn is het effect voor onze OVR’s dubbel.
We zien de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF een mooie opwaartse curve maken met een 8-tal euro’s aan margewinst, lees minder verlies, als gevolg. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF moet gezien de stijgende biggenprijzen met iets minder genoegen nemen maar maakt ook een 4-tal euro vooruitgang.
Intussen een beetje uit het oog verloren maar daarom niet minder gevaarlijk is de situatie in ons eigen land met de AVP bij de wilde zwijnen. De ziekte is volop aan het (uit)razen binnen het besmette gebied met een maximum aan nieuwe besmettingen de laatste maand als gevolg. Een kleine 40 procent van alle gecontroleerde varkens blijkt positief.
Het feit dat alles binnen het afgebakende gebied blijft is dus een pluim op de hoed voor de mensen die de aanpak coördineren, maar het is onze plicht uiterst waakzaam te blijven dat niets buiten de zone sluipt.
Voor de volledige berekening van de conjunctuursituatie klik Conjunctuurbarometer februari 2019
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf België – editie maart 2019