In oktober en november was alle hoop gericht op het aantrekken van de Europese vraag ter voorbereiding van de eindejaarsfeesten. Elk jaar vanaf half november zorgt dat voor een stevige vraag-impuls. Alleen bestond er enige vrees dat de hoge inflatie roet in het eten zou strooien. Daarnaast werd ook hoopvol gekeken naar China.
Invloed van het Chinese Nieuwjaar
Er werd in oktober en november hoopvol gekeken naar China, dat langzaam meer aan de markt kwam. Het is namelijk zo dat de voorbereidingen voor het Chinese Nieuwjaar traditioneel zorgen voor een stevige boost van de export naar China. Alleen werd gevreesd dat de strenge Chinese corona-beperkingen deze positieve evolutie parten zouden spelen.
Uiteindelijk konden beide vraag-impulsen zich tóch doorzetten. Met als gevolg een grote gretigheid bij de slachthuizen in de hele EU om varkens aan de haak te krijgen.
Verbetering in de marktsituatie
De verbetering in de marktsituatie kwam echter te laat om van invloed te zijn op de cijfers over de maand november. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF daalde nog tot 1,63, terwijl de OVR-GESLOTEN BEDRIJF wegzakte naar 1,26. Enkel de OVR-ZEUGENBEDRIJF zakte niet nog dieper weg en stabiliseerde op 1,44.
Wanneer begint het nieuwjaar in China?
Voor de liefhebbers toch even nog dit. Het Chinese nieuwjaar begint elk jaar tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. In 2023 is dat op woensdag 22 januari. Dan start het Chinese jaar 4721, het jaar van het konijn.
Voor de volledige cijfers en grafieken klik HIER
Bron: Bart Teuwen