Ondanks alle pogingen van slachthuizen en grote vleesindustrie om de prijzen stabiel te houden, is de opwaartse druk op de varkensmarkt niet meer te houden. De traditionele recuperatieperiode om de hogere zomerprijzen in de herfst en winter te compenseren zal er niet aankomen.
In oktober veranderden de vleesvarkensprijzen geen vin, noch in Duitsland noch in België of Nederland. Enkel de biggenprijzen gingen gestaag omhoog; zeker in België en bij onze noorderburen. Wij liepen zelfs een drietal euro in op de Duitse biggenprijs. Zoals vorige maand gemeld is dit ook verantwoord. Biggen vinden momenteel vlot hun weg naar de mesters. Aangetrokken door verwachtingen van nog hogere vleesvarkensprijzen vallen alle beperkingen weg. En inderdaad, er zit opwaartse beweging in die prijzen.
Spanje blijft de grote trekker van de export richting Azië. Een grote vleesverpakker op de Spaanse markt (Pini Group) startte in augustus de export naar China. Intussen kregen 35 Spaanse bedrijven een exportcertificaat voor handel met China. Een aanzienlijk deel van de Spaanse varkensproductie gaat dus die kant op en moet niet worden afgezet op de interne markt (lees EU).
Granen blijven licht stijgen maar hebben geen nefaste invloed op de OVR’s. Hogere voerkosten worden gecompenseerd door de stijging van de varkensprijzen. Enkel de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF moet licht inboeten. De gesloten bedrijven doen de grootste zaken en dit zou nog wel eens een tijdje kunnen blijven duren.
Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer oktober 2019
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf november 2019