Zoals min of meer verwacht, moesten de prijzen in juli achteruit. De druk op de markt was té groot, evenzo het aanbod van de varkens. Uiteindelijk moesten de marges met een vijftal euro’s achteruit. Mede door de daling van de grondstoffen is de schade al bij al beperkt.
Enkel de marge voor de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF kon van dit alles ietwat profiteren en dikte met ruim een euro aan.
Maar intussen liggen de kaarten alweer anders op tafel. Trump heeft China nog wat meer gepest in het handelsconflict zodat een importstop van varkensvlees vanuit Amerika werd ingesteld. Gevolg: Amerikaanse varkensprijzen kelderen en mede door de AVP toestand moét China elders varkensvlees inkopen. Het aanbod van varkens is momenteel beduidend kleiner dan vorig jaar. Door deze samenloop van omstandigheden gaan de prijzen terug scherp de hoogte in. De val van de biggenprijzen is hierdoor
ook gebroken zodat we een stevige bodem krijgen. Het is echter nog even wachten voor een prijsstijging tot de export van biggen terug aantrekt naar vooral Zuid-Europa. De prijzen voor biggen zijn daar in vergelijking eerder laag. Hierdoor loopt de export van vooral Nederlandse en Deense biggen momenteel wat stroever.
De vooruitzichten zijn dus heel positief. Veel zal echter afhangen van de houding van Amerika ten opzichte van China. Zal Trump de maatregelen terugschroeven of niet? Hij doet nu in elk geval een groot deel van zijn kiezerspubliek, de boeren, heel veel pijn.
Voor de volledige berekening klik hier.
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf augustus 2019