De varkensprijs nam begin augustus een flinke sprong vooruit nadat duidelijk werd dat de vraag naar vlees vanuit het Verre Oosten alleen maar toeneemt. China slokt alles op. Vergeten we echter niet dat niet alleen in China AVP heerst, maar ook in vele nabijgelegen gebieden.
De varkensvleesexport vanuit de EU is het laatste jaar met ongeveer 15 procent gestegen door hoofdzakelijk de AVP. Export naar China alleen steeg met 42 procent! Opmerkelijk hierbij is wel de daling van de export naar landen zoals Zuid-Korea, de Filipijnen en zelfs Hongkong. Ook de export naar de VS daalde. Maar het duurt volgens de analisten zeker 5 jaar vooraleer het gebied hersteld is van deze catastrofe. Zeker in ogenschouw genomen dat het nog niet voorbij is. Dus voor de langere termijn hoopvol.
De laatste weken zakten de prijzen ietwat, iets wat de biggenprijzen al eerder deden. Het aanbod van varkens is ruim maar onvoldoende om de prijzen te kelderen. Het is in ons rekenmodel van midden 2006 geleden dat de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF nog zo’n marge kon maken. Hoogdagen ook voor de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF. De bedrijven profiteren maximaal van de situatie.
Als we echter naar de varkensprijzen in het buitenland kijken moeten we vaststellen dat we er het minst zijn op vooruitgegaan. Zeker tegenover Duitsland. De spread in biggenprijs van de Belgische en de Duitse is in 2019 vergroot met 5 euro tot 14 euro ten opzichte van 2018. Tegenover de Nederlandse prijs is dit 6,5 euro. De varkensprijs in Duitsland is in deze periode met 2,5 cent meer gestegen dan de Belgische. Daarom zijn ze ook de voortrekker in Europa en hebben ze dus de meeste macht.
Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer augustus 2019
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf september 2019