“Zoals vorige maand al aangegeven begaf de varkensmarkt zich sedert begin augustus in rustiger waters. Stabiliteit is momenteel troef”, besluit Pol Meerschman (PKS) uit de analyse van de conjunctuurbarometer van de voorbije maand augustus.
Zowel de varkensaanbodmarkt als de vleesmarkt zijn in evenwicht met als resultaat zeer stabiele prijzen. En dit alles ondanks het feit dat de uitvoer buiten de EU eigenlijk flink in daling is. Met name China is fors in aankoop gedaald. De koersverhouding dollar/euro is al lang in ons nadeel aan het evolueren zodat wij eigenlijk vrij duur vlees moeten verkopen. Maar het goede nieuws is dat de prijzen zich hierbij handhaven. En dus bij goed nieuws terug kunnen stijgen. Maar of dat ook zal gebeuren is andere koek…
Intussen zijn onze OVR’s toch ietwat gewijzigd. Gezien de stabiele vleesvarkensprijzen en de min of meer onveranderde voerprijzen zijn de gevolgen voor de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF miniem. Er staat nog altijd een marge van boven de 20 euro en dit is bijzonder fraai. Voor de mester is het een aangename periode omdat momenteel bijna elke week van de biggenprijs afgaat. Dit betekent dat dit een omgekeerd evenredige invloed heeft op zijn marge. Deze staat intussen op een kleine 10 euro per dier, ongeveer evenveel als de marge voor de biggenfokker. Mooi in evenwicht dus, maar toch fors minder dan de marge voor het gesloten bedrijf.
De grondstoffen zijn inmiddels ook aan het uitbodemen. Althans de belangrijkste granen en de soja. Tegenvallende exportcijfers voor de EU voor vooral tarwe houden de prijzen in een stevige greep. Dat is gelukkig goed voor de veehouders. Het is nu afwachten wat het effect zal zijn van het orkaangeweld aan de andere kant van de oceaan.
Voor de volledige analyse klik CONJUNCTUURBAROMETER SEPTEMBER 2017.
Bron: Vakblad Varkensbedrijf – editie september 2017