In de varkenshouderij vallen opnieuw harde klappen. Ook topbedrijven hebben het momenteel lastig. Bij Boeren op een Kruispunt – de VZW opgericht om boeren in nood op een discrete manier te helpen – ondervinden ze dat nu ook veel technisch goede varkensbedrijven bellen met de vraag: hoelang moet ik dit nog volhouden?
Welke oplossingen en tips hebben ze bij Boeren op een Kruispunt? Varkensbedrijf verdiepte zich in de jongste nieuwsbrief van de organisatie en sprak er coördinator Riccy Focke op aan.
Opnieuw veel vragen
De verliezen lopen weer torenhoog op. Iedereen wordt zenuwachtig. Bij Boeren op een Kruispunt ondervinden ze dat meerdere bedrijfsleiders die ze een paar jaar terug door de crisis hielpen, terug een kasplanning en balansanalyse vragen.
“Wat kan ik doen om de crisis te overleven en bij de volgende hoogconjunctuur te genieten van de export naar het Verre Oosten?”, is een veel gestelde vraag. Maar ook volgende vragen krijgen de hulpverleners te horen: ‘Kan ik zelf mijn bedrijf te koop zetten en welke makelaars hebben hiervoor nog kopers? Welke dingen kan ik doen op, naast of in de plaats van het bedrijf om verder te kunnen met mijn gezin? Hoe ga ik van de kortlopende schulden af geraken? Enz.”
Buffers weer weg
“En toch blijven sommige deskundigen verwonderd over onze klacht, dat het écht niet goed gaat in de varkenssector”, luidt het bij Boeren op een Kruispunt. “Sommige deskundigen hebben immers nog maar pas de boekhouding van 2017 afgesloten en toen waren er nog zogenaamd ‘hoge belastbare inkomens’. “
Nu 12 maand verder zijn die liquiditeitsbuffers echter weer weg. “Hoe groter de bedrijven, hoe sneller dit gaat”, beklemtonen ze bij de VZW in deze.
Geloof in weerbare bedrijfsleiders
Boeren op een Kruispunt herinnert daarom aan het bestaan van hun rekentool over de cashflow zeugen (zie www.boerenopeenkruispunt.be ). Je kan er bedrijfseigen cijfers inzetten; je omzet per big aan de huidige biggenprijs uitrekenen; je werkelijke voederkost per big (die meestal hoger ligt dan in het model) doorrekenen; idem dito met je gemiddelde mestafzetkost en je jaarlast op alle kredieten die gingen over de zeugenhouderij/het aantal productieve zeugen.
Het advies luidt het resultaat van deze berekening aan je boekhouder, je bankier en je leveranciers te bezorgen. “Banken willen wel degelijk aan tafel zitten om de mogelijkheden te bespreken”, weet Riccy Focke. “Concreet ervaren we dat banken nu niet meer spreken over schuld, maar aan weerbare bedrijfsleiders terug krediet geven. Daarmee drukken ze hun geloof in de bedrijfsleiders uit. Blijkbaar zijn de normen voor financiering bedrijfskapitaal opgetrokken. Kortom, er is terug financieringsruimte. Dus door de vraag te stellen kan je niets fout doen. Een neen heb je, een ja kan je krijgen.”
Breng je adviseurs samen
Beleg een vergadering met al je adviseurs tegelijk en vraag hun advies. samen weten ze meer dan alleen. Vraag hen:
- hoe je de verliezen kan stoppen?
- hoe je bijkomend krediet bij de bank of bij de leveranciers kan krijgen?
- wat je kan doen als je geen voeders meer kan kopen, de elektriciteit kan afgeschakeld worden of wanneer je deurwaarders aan de deur krijgt?
Laat je vertrouwde adviseur met zijn eigen rekentools een kasplanning maken. Ga met hem in je kasplanning na welke kosten kunnen betaald worden en voor welke kosten je een afbetalingsplan nodig hebt.
Overleg in elk geval zonder taboes. Ga daarom tevens na of je verlies kan financieren door de dieren te verkopen en de stallen te verhuren aan de meest biedende.
Bel om hulp
“Geraak je er dan toch nog niet uit? Dan kan je ook gratis en discreet terecht bij de adviseurs van vzw Boeren op een Kruispunt. “Onze adviseurs staan alleen achter ‘jouw’ bedrijf en jouw gezin. Er is absoluut geen belangenvermenging”, beklemtoont Riccy Focke.
“Doordat we gratis kunnen komen, hoeven we ons geen zorgen te maken of u de factuur kan betalen. Tegelijk betekent dit ook dat we durven zeggen wat u moet weten. En dus … dat we ons niet beperken tot wat u wilt horen. We hebben jaren lang ervaring opgebouwd en kunnen steeds helpen met dingen waar je misschien niet aan denkt. Hoe dan ook zijn onze tips vrijblijvend. Je wordt tot niks verplicht.”
Aanmelden kan via gratis permanentie telefoon 0800.99.138. (7 dagen op 7 bereikbaar).
Bron: FDL naar e-nieuwsbrief Boeren op een Kruispunt