“Hopelijk wordt 2017 zoals we verwachten; eindelijk eens geld verdienen zoals het hoort”, schrijft Pol Meerschman (PKS) in de januari-editie van het vakblad Varkensbedrijf na analyse van de conjunctuurschommelingen van de afgelopen maanden.
De auteur constateert dat er Europees gezien (tijdelijk) aanzienlijk minder varkens gekweekt worden. En dat valt te merken.
Het was wel even schrikken, die laatste weken van 2016. Zonder enige gegronde reden doken de prijzen omlaag. Wel 10 cent moest er worden prijsgegeven bij de vleesvarkens. Gelukkig is intussen de situatie gestabiliseerd en zijn de vooruitzichten goed.
De biggen trekken zich echter van dit alles niks aan en stomen maar door. Eindelijk, correcte prijzen voor de zeugenhouder.
De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF eindigt wel in het rood. Uiteraard zijn de relatief dure biggenprijzen hiervan de oorzaak. Of is het eerder het nog steeds te dure voer? De marges van de zeugenhouder zijn nu ook niet zó overweldigend dat we moeten stellen dat de biggen te duur zijn. Het hangt dan ook allemaal zeer broos aan elkaar. De mesters moeten in december 2,5 euro aan marge inleveren door de stijging van het voer. Toch ietwat verontrustend.
Intussen kijkt iedereen richting China, onze redder in nood. De vooruitzichten zijn volgens de Rabobank goed tot zeer goed te noemen. Er is veel vlees nodig, de consumptie stijgt en ook aldaar wordt het aanbod in verhouding tot de vraag minder.
Voor de volledige berekening klik CONJUNCTUURBAROMETER JAN 2017.
Bron: Varkensbedrijf België – editie januari 2017