De varkenshouderij is in de laatste jaren erg veel vooruit gegaan in dagelijkse groei, voederconversie en het mager vlees percentage. Deze eigenschappen zijn een belangrijk aspect van het DanBred fokdoel, aangezien dit cruciale elementen zijn voor een duurzamere varkenshouderij – met verbeterde financiële resultaten voor varkenshouders.
Door de jaren heen zijn de eigenschappen van vleesvarkens veel verbeterd bij de DanBred (kern)fokkerijen en vermeerderingsbedrijven. Een recentelijke test in het beer-test station Bøgildgård, waarbij de prestatie werd gemeten, laat zien dat de prestatie nog niet zijn maximale capaciteit heeft bereikt – de vooruitgang gaat dus door! Eén belangrijke reden voor het succes van het genetische vooruitgang van dagelijkse groei, voederconversie en mager vlees percentage is dat deze allemaal opgenomen zijn in het DanBred fok doel. Ons fok doel bestaat uit eigenschappen die resulteren in de hoogste voordelen voor de productie-economie van onze klanten.
“De genetische vooruitgang die wij op dit moment zien bij onze raszuivere dieren zijn significant voor de productie in de komende jaren. Dit betekent dat productiedieren, kruisingen van alle drie de DanBred rassen, een constante stijging hebben in dagelijkse groei, voederconversie en mager vlees percentage” aldus Martin Mølgaard Pedersen, hoofd van Breeding & Genetics bij het Danish Pig Research Centre SEGES.
Selectie van DanBred fokkerij dieren
In het DanBred fokkerijprogramma worden ongeveer 100.000 fokkerij dieren jaarlijks getest op prestatie. Daarbij ondergaan jaarlijks 7000 tot 8000 beren een prestatietest bij Bøgildgård. De beste beren worden geselecteerd en geplaatst bij één van DanBreds KI stations.
“Het zijn de top beren van het teststation die worden geplaatst in DanBreds KI stations. Daar wordt de sperma geproduceerd – de sperma wordt dan gebruikt om vleesvarkens te produceren. Op deze manier kiezen we de beste fokkerij dieren namens het DanBred fok doel, die bijdragen aan een effectievere varkensproductie en het verbeteren van de economische resultaten voor producenten.” zegt Martin.
De laatste jaren hebben we indrukwekkende resultaten gezien bij Bøgildgård! In 2020 had DanBred Duroc een gemiddelde voederconversie van 1.83 kg voer per kg groei en de DanBred Landras / DanBred Yorkshire hadden een gemiddelde voederconversie van 1.94 kg voer per kg groei. Daarbij was de dagelijkse groei van de DanBred Duroc 1258 gram en 1102 gram voor de DanBred Landras en DanBred Yorkshire.
Genetische vooruitgang heeft impact op de productie
In 2016 is er in een studie van Bøgildgård gevonden dat de genetische vooruitgang in DanBreds fokkerijprogramma tot uiting komt bij de productie bedrijven. Normaliter is het niet zeker dat de vooruitgang die behaald wordt in de kernfokkerij ook wordt gezien in de productiebedrijven omdat omgevingsfactoren zoals management, gezondheidsstatus en voerkwaliteit van een productiebedrijf en een kernfokkerij kunnen afwijken.
In deze studie was de prestatie van de kruisingen beter dan de zuivere lijnen. Om omgevingsfactoren uit te sluiten werden alle varkens getest in dezelfde omgeving. Desondanks lieten de varkens een verschil zien in prestatie – dus was dit het gevolg van genetica en niet de omgevingsfactoren. De studie resulteerde in een efficiëntie van 140% dagelijkse groei, 188% mager vlees percentage en 82% voor voederconversie. Door heterosis waren de efficiëntie van dagelijkse groei en mager vlees percentage hoger dan voorspeld, namelijk 100%. Dit betekent dat de vleesvarkenseigenschappen nog meer tot uiting kwamen bij de kruisingen.
Original text in Danish by Søs Lindeborg Pedersen, communication consultant, Danish Pig Research Centre, SEGES.
Heterosis Heterosis verwijst naar het fenomeen dat het nageslacht de gemiddelde prestaties van zijn raszuivere ouders overtreft. Dit betekent dat b.v. DanBred D(LY)-kruisingen doorgaans beter presteren dan de gemiddelde prestaties van de raszuivere DanBred Duroc, DanBred Landrace en DanBred Yorkshire. |