Op een gesloten bedrijf zijn de zeugen de motor van het bedrijf. Zij brengen de biggen voort, zij zorgen voor de productieresultaten. Als een zeug niet goed presteert, kost dat geld. Het is dan ook belangrijk om onze zeugen te allen tijde te beschermen en te ondersteunen en de zeugenhouders te begeleiden in de meest optimale aanpak van hun zeugenmanagement.
Het begint allemaal met een goede gelten opfok. Quarantainebeleid, adaptatie en vaccinaties zijn maar enkele van de zaken waar rekening mee moet worden gehouden om de langleefbaarheid van zeugen te verzekeren. Ook aan de huisvesting, voermanagement en het klimaat dient de nodige aandacht te worden besteed.
Wat betreft de vaccinatie en de preventie van ziektes, zijn er tal van vaccins op de markt en vaak is het moeilijk om door het bos de bomen nog te zien in het grote gamma van vaccins. De vraag is vaak: op basis waarvan bepalen we ons vaccinatieschema en kiezen we een vaccin? In de komende weken gaan we dieper in op:
Relevantie
De kiem moet aanwezig zijn op het bedrijf.
Vaccineert u voor alle nodige kiemen op het bedrijf? Of vaccineert u voor iets dat minder relevant is voor uw bedrijf? Uw bedrijfsdierenarts en HIPRA kunnen u hierin ondersteunen.
Wie willen we beschermen?
Vaccineren van zeugen heeft als doel om de zeugen zelf tegen een bepaalde kiem te beschermen, maar vaak ook om het gehalte aan afweerstoffen tegen bepaalde kiemen in de biest te verhogen en zo hun biggen te beschermen.
Wanneer vaccineren we?
Als we zeugen twee tot vier weken voor werpen vaccineren, is de concentratie afweerstoffen het hoogst in de biest. Willen we de zeugen beschermen tijdens de dracht, is het beter om de zeugen te vaccineren voor de inseminatie.
Lees in dit artikel meer over de relevantie van vaccineren
Veiligheid
Bekijk de zeugen enkele uren na het vaccineren even kritisch. Zien we lusteloze zeugen? Of onaangeroerde voederbakken? Vraag uw dierenarts om raad. Hij/zij kan vaak extra tips geven omtrent goede vaccinatie praktijken!
Lees in dit artikel meer over de veiligheid van vaccineren
Werkgemak
Er zijn verschillende opties om het vaccinatiebeleid aangenamer te maken en meer arbeidsvreugde te geven. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van bepaalde vaccins, waardoor er minder prikken moeten worden gegeven of aan het gebruik van de intradermale naaldloze toepassingen, waardoor er helemaal geen naalden meer aan vaccineren te pas komen.
Lees in dit artikel meer over het werkgemak bij vaccineren
Effectiviteit
En tot slot, niet onbelangrijk, willen we goede resultaten behalen met de vaccinatie. Welke factoren bepalen deze goede effectiviteit en hoe kunnen we de resultaten evalueren?
Lees in dit artikel meer over effectiviteit bij vaccineren
Bron: Hipra