Sinds 1 september 2018 zijn de regels rond verrijkingsmateriaal enigszins veranderd. In een tweede vervolgartikel leggen Suzy Van Gansbeke (Departement Landbouw en Visserij), Sarah De Smet (Varkensloket) en Karlien Depaepe (Dienst Dierenwelzijn) uit waarop je als varkenshouder moet letten bij de beoordeling.
Ter herinnering: de Europese Commissie heeft als doel op langere termijn het staartcouperen van varkens fors af te bouwen en ziet verrijkingsmateriaal als een belangrijk instrument hierin. Voorwaarde is dat het verrijkingsmateriaal ook effectief doet waarvoor het bedoeld is: de leefomgeving van de varkens interessanter maken.
Om die reden moet je nu regelmatig (minstens om de 3 maanden) de werking van het verrijkingsmateriaal voor minstens 5 hokken (waarvan minstens 2 met vleesvarkens en minstens 1 met biggen) beoordelen. De formulieren of de excel-bestanden die je daarvoor invult en bewaart moet je beschikbaar houden voor de inspectiedienst.
Het afleidingsmateriaal moet aan een aantal criteria voldoen. Eén van de belangrijkste is of de varkens voldoende interesse en/of toegang hebben en dus voldoende exploratief gedrag vertonen. Daarnaast zijn er andere indicatoren die al dan niet dierafhankelijk zijn.
Om dit exploratief en ander diergedrag te beoordelen mag je kiezen uit een aantal methodes die op de webpagina van de dienst Dierenwelzijn (www.omgevingvlaanderen.be/dierenwelzijn) worden geplaatst of een andere gelijkwaardige methode. De lijst kan nog worden uitgebreid met andere of nieuwe evaluatiemethodes.
Voor het volledige artikel klik Beoordeling van het verrijkingsmateriaal voor varkens
Bron: Vakblad Varkensbedrijf – editie november 2018