Het FAVV laat weten dat ze maatregelen zal nemen bij varkenshouders die hun eerste bioveiligheidsenquête nog niet (correct) lieten uitvoeren. Sinds 1 juni 2021 is de verantwoordelijke van elk varkensbedrijf, ongeacht het aantal dieren, namelijk verplicht om zijn bedrijfsdierenarts jaarlijks een risico-enquête te laten uitvoeren en samen een actieplan op te stellen. Zo wordt de bioveiligheid op ieder bedrijf geëvalueerd en verbeterd. Wat houden de maatregelen precies in?
Conform het koninklijk besluit van 18 juni 20141 moest de eerste risico-enquête tegen 1 oktober 2021 zijn afgerond. Op de bedrijven die de risico-enquête nog niet (correct) hebben laten uitvoeren zal het FAVV vanaf 12 september de volgende maatregelen toepassen:
- elk vervoer van varkens en varkenssperma naar het bedrijf is verboden,
- de varkens van het bedrijf mogen alleen naar het slachthuis worden vervoerd, met speciale toelating van het Agentschap,
- elke vorm van buitenbeloop is verboden.
Risico-enquête
Liet je de risico-enquête nog niet uitvoeren, contacteer dan je bedrijfsdierenarts zodat hij dit nog vóór maandag 12 september kan doen.
Liet je de risico-enquête wel al uitvoeren, denk er dan aan om tijdig contact op te nemen met je bedrijfsdierenarts om de volgende risico-enquête binnen de vooropgestelde tijd te laten uitvoeren. De enquête moet jaarlijks worden uitgevoerd met een minimum van 10 maanden en een maximum van 14 maanden tussen 2 opeenvolgende enquêtes. Enkel houders van gezelschapsvarkens worden vrijgesteld van deze verplichting.
FarmFit-applicatie
De risico-enquête wordt uitgevoerd met behulp van de FarmFit-applicatie van DGZ en ARSIA. Dierenartsen kunnen de handleiding voor het gebruik van de applicatie terugvinden op de website van FarmFit. De instructies betreffende het uitvoeren van de risico-enquête en het opstellen van het actieplan kunnen worden teruggevonden in de omzendbrief met de instructies voor de bedrijfsdierenartsen over de risico-enquête voor varkensbedrijven.
Bovendien ondersteunt DGZ de bedrijfsdierenartsen zodat ze de correcte termijnen voor het uitvoeren van de enquête op de bedrijven van hun klanten in beeld hebben. Dit doen we door binnenkort op de werklijsten die de dierenartsen vandaag al ontvangen, de periode waarbinnen de nieuwe enquête ingevuld moet worden, duidelijk te vermelden.
Bron: FAVV