In een gezamenlijk ‘crisisactieplan’ sturen Boerenbond en ABS hoogdringend aan op liquiditeitsondersteunende maatregelen. Ze vragen tevens een opkoopregeling voor onze varkensbedrijven, een transitiefonds voor stikstof en aanvullende Europese ondersteuning voor investering in nog meer dierenwelzijn.
Tijdens een zogenaamde ‘gedachtewisseling’ in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid op 9 februari 2022 steldenHendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat, en Lode Ceyssens en Guy Vandepoel van de Boerenbond hun akkoord over de aanpak van de crisis in de varkenssector voor het eerst voor. Dat akkoord heeft lange tijd op zich laten wachten, onder andere omdat niet iedereen wou toegeven aan een afbouw van de sector. Afgelopen maand kon ook die horde uiteindelijk genomen worden.
Definitieve PAS
Inmiddels wordt er in het crisisplan gevraagd om – zelfs vooraleer er duidelijkheid is over de definitieve PAS – te starten met een uitkoopregeling voor varkensbedrijven. Het snel opkopen van varkensbedrijven – deze met de grootste N-impact als eerste – moet de toekomstige taakstelling van de varkenssector in het stikstofdossier haalbaarder maken, luidt het nu.
Om de cashpositie op de varkensbedrijven te verbeteren verwachten de landbouworganisaties echter wel zeer dringend liquiditeitsondersteuning van zowel de Vlaamse overheid als verschillende ketenactoren. Ook op Europees niveau dienen een aantal crisismechanismen dringend geactiveerd te worden. Dat onder andere Denemarken, Spanje en Nederland dit op de jongste Europese landbouwraad nog steeds niet nodig vonden, frustreert de vakbondsafgevaardigden.
Op langere termijn dringen zich structurele maatregelen op om het onevenwicht in de markt aan te pakken en de sector te helpen voldoen aan een aantal maatschappelijke verwachtingen. De varkenssector staat voor twee grote transities: stikstof en dierenwelzijn.
In hun gezamenlijk crisisactieplan stippen Boerenbond en ABS dienaangaande volgende concrete uitwegen aan:
- de oprichting van een ruim transitiefonds voor stikstof;
- aanvullende Europese ondersteuning voor een transitie naar nog meer dierenwelzijn;
- verdere stappen vanuit de sector naar een sterker verdienmodel en een differentiatie van het aanbod.
Wat dit laatste punt betreft stelde Filip Fontaine tijdens de gedachtewisseling het strategisch plan van Pork.be, de recent opgerichte brancheorganisatie, voor.