Veepeiler Varken geeft – met financiële steun van het Sanitair Fonds – tien bedrijven die kampen met kreupelheid bij de vleesvarkens de mogelijkheid om het probleem uitgebreid te laten onderzoeken.
Kreupelheid bij vleesvarkens is nefast voor zowel de productiviteit en het welzijn van de dieren als het geneesmiddelengebruik op het bedrijf. Veepeiler Varken wil daarom samen met de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts achterhalen wat de belangrijkste oorzaken en risicofactoren van kreupelheid zijn. Zo kunnen maatregelen opgesteld worden om deze aandoening te bestrijden en te voorkomen.
De opvolging binnen het Veepeiler-project kreupelheid bestaat uit:
- Autopsie van vijf vleesvarkens in de acute fase van het probleem:
- beoordeling van hersenen, klauwen, wervelkolom en gewrichten van ledematen en bekken;
- histologisch onderzoek van botweefsel;
- bacteriologisch onderzoek en PCR Mycoplasma hyorhinis, Mycoplasma hyosynoviae en Haemophilus parasuis op gewrichtsswabs;
- Bacteriologisch en chemisch drinkwateronderzoek;
- Analyse van het voeder (calcium, fosfor, zink en koper);
- Twee bedrijfsbezoeken:
- Bij het eerste bezoek wordt de voorgeschiedenis besproken en worden via een enquête de risicofactoren voor kreupelheid op het bedrijf in kaart gebracht.
- Bij het tweede bezoek worden de resultaten besproken met de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts. Zo weet u wat de vermoedelijke oorzaak van de kreupelheid was en kan een preventieve aanpak opgesteld worden.
Interesse om deel te nemen aan dit project?
Neem dan contact op met uw bedrijfsdierenarts of met DGZ op tel. 078 05 05 23 of via helpdesk@dgz.be
Bron: DGZ – 18 mei 2018