De Verenigde Staten hadden afgelopen jaar te kampen met een ernstige uitbraak van het Porciene Epidemiologische Diarree (PED) virus. Onze contreien bleven de laatste jaren gespaard van PED. Toch is voorzichtigheid, ook in België, geboden. Zoveel stelt DGZ in zijn jongste nieuwsbrief.
Het virus infecteerde in mei 2014 immers een varkensbedrijf in Duitsland. Ondertussen is het reeds op meerdere bedrijven bij onze oosterburen geïdentificeerd en recent ook op een vleesvarkensbedrijf in Nederland en een zeugenbedrijf in Frankrijk. Mogelijk gaat het hier om een milde variant.
Symptomen
Het klinisch beeld van PED is erg afhankelijk van de leeftijd van de besmette dieren en van het al dan niet aanwezig zijn van secundaire infecties. Diarree is prominent aanwezig. Op bepaalde bedrijven wordt er bij zuigende biggen tot 80 procent sterfte waargenomen; op andere bedrijven is er, ondanks besmetting, geen sterfte.
Buurlanden met PED
In Duitsland, waar PED in mei 2014 opdook, is het virus ondertussen op meerdere bedrijven geïdentificeerd. In november werd ook in Nederland een geval van PED vastgesteld op een vleesvarkensbedrijf. De varkens vertoonden diarree en verminderde eetlust. De dieren stierven niet, maar genazen spontaan na twee weken. Tot dusver heeft het virus zich in Nederland nog niet verspreid naar andere bedrijven.
Recent was er bovendien een PED-infectie op een zeugenbedrijf in Noord-Frankrijk. Ook hier bleef de uitval vrij beperkt: 5% sterfte bij de vleesvarkens, 10 tot 15% bij de zuigende biggen; en na 8 dagen was de situatie gestabiliseerd.
Waar deze infecties vandaan komen, is momenteel nog niet bekend. Het Nederlandse bedrijf had wel een connectie met de Duitse markt. Mogelijk circuleren de stammen reeds langer in Europa, maar worden ze nu, door intensiever onderzoek, pas opgepikt.
Verder onderzoek in onze buurlanden suggereert dat de circulerende PED-stammen nauw verwant zijn aan de nieuwe, ‘milde’ Amerikaanse stam. Ze lijken daarentegen minder op de stammen die ernstige uitval veroorzaakten in de V.S., noch op de oude Europese stammen.
Voorzichtigheid geboden
Voorzichtigheid en aandacht zijn geboden op de Belgische varkensbedrijven. Een recente Veepeiler-studie bracht immers aan het licht dat de Belgische zeugenstapel geen antistoffen heeft tegen het PED-virus en er dus gevoelig voor is. Als het virus zijn intrede zou doen in België, kunnen we met andere woorden veel diarreeproblematiek verwachten.
PED is een virus dat zich gemakkelijk kan verspreiden binnen en tussen bedrijven. Het hanteren van een strikte hygiëne en zeer doorgedreven interne en externe bioveiligheidsmaatregelen hebben in Nederland aangetoond dat besmetting tussen compartimenten enerzijds en tussen bedrijven anderzijds voorkomen kan worden.
“Is er op uw bedrijf diarree waar te nemen, neem dan contact op met uw bedrijfsdierenarts. Verder onderzoek is dan aangewezen”, luidt tot besluit de goede raad van DGZ.