De voedermarkt is een gesloten markt waardoor inzicht krijgen in de prijzen en kwaliteit niet gemakkelijk is. De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders probeert daarom na te gaan in welke mate onze voederprijzen marktconform zijn. De VPOV doet dit door de marktprijzen van de grondstoffen te vergelijken met de BFA-prijs voor vleesvarkensvoeder middels een eigen voederformule, de FLEX-formule.
De VPOV ontwikkelde die voederformule voor vleesvarkens op basis van 9 grondstoffen en een kern. Zoals de naam het zegt is de FLEX-formule een variabele formule. Dit wil zeggen dat het voeder ‘geoptimaliseerd’ wordt. Hierdoor kunnen de percentages grondstoffen veranderen, maar de nutritionele waarde van het voeder wordt constant gehouden.
Dagprijzen kunnen snel fluctueren en veevoederbedrijven hebben vaak een deel grondstoffen in voorraad of hebben (deels) ingekocht aan een vaste prijs. Dit zorgt ervoor dat er natuurlijk verschillen zijn tussen jouw werkelijke voederprijs en de FLEX-formule. Daarom wordt een 30 dagen voortschrijdend gemiddelde gebruikt om deze fluctuaties van de dagprijzen uit te vlakken.
Wat kan ik hier nu mee?
Uw voederleverancier hanteert zijn eigen prijslijst. Die wordt elke maand aangepast. De FLEX-formule volgt de grondstofprijzen, en verandert dus ook. Wanneer deze veranderingen mooi gelijk lopen, volgt je voederleverancier dus de prijszetting op de grondstoffenmarkt. Als de spread tussen de FLEX-prijs en je voederprijs gedurende langere tijd hoger is dan de gemiddelde spread, betaal je die periode eigenlijk te veel voor jouw voeder. Dit kan zijn doordat prijsdalingen op de grondstoffenmarkt slechts met vertraging worden ingerekend in de verkoopprijs van het voeder. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Zeker bij scherpe prijsstijgingen zal je voeder goedkoper zijn dan kan verwacht worden op basis van de prijzen op de grondstoffenmarkt.
VPOV-tool
VPOV heeft een handige excel-tool die de varkenshouders kunnen gebruiken voor het vergelijken van hun eigen prijzen met de FLEX-formule en de BFA-prijs. Zo kan er gemonitord worden of de voederprijs marktconform is.
Maar daar stopt het niet. De FLEX-formule kan immers ook ingevuld worden met termijnprijzen, bijvoorbeeld voor de komende drie maanden. De meeste grondstoffenhandelaren bieden immers niet alleen dagprijzen maar ook termijnprijzen, tot 6 à 9 maanden vooruit. Voor de mensen die hun voeder willen vastleggen, kunnen deze termijnprijzen dus gebruikt worden om de FLEX-termijnprijs te bepalen. Op deze manier kan je niet enkel testen of jouw huidige prijs marktconform is, maar kan je ook nagaan of de voorgestelde prijs om jouw voeder vast te leggen in de toekomst marktconform is.
Vragen?
Wil je hier dieper op ingaan, of heb je hierover vragen, bezoek de VPOV dan op Agro-Expo en/of op Agridagen. Of stuur een mailtje naar info@vpov.be
Voor het volledige artikel klik Is je voederprijs conform met de grondstoffenprijzen
Bron: VPOV in Varkensbedrijf editie België januari 2020