De vleesvarkensprijs zit al sinds oktober vast gebeiteld. Alhoewel er tekenen van licht herstel zijn is de situatie nog altijd zeer precair. De biggen zitten licht in de lift met als resultaat dat de prijs t.o.v. oktober hier wel met een tiental euro is gestegen zodat de pil wat verzacht is.
Maar rooskleurig is natuurlijk anders. Dit alles geeft als resultaat dat de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF flink klappen heeft gekregen. De marge is sinds het bijhouden van de OVR nooit zo negatief geweest. Meer dan 21 euro in het verlies. Dat kan tellen.
Toch zijn er stilaan biggen te weinig op de markt. In Duitsland wordt de vraag met de dag groter. Stijgende prijzen dus. Gelukkig volgt nu ook stilaan de vleesvarkensprijs. De internetbeurzen in Nederland en in Duitsland gingen gevoelig de hoogte in.
Het blijft uitkijken wat er in China en Japan gebeurt met de varkenspest. Japan zet in elk geval de grote middelen in om de verspreiding van het virus in te dijken. China is zoals eerder gemeld de pedalen kwijt. Dus, import zal zich opdringen. Maar wanneer komt de vraag?
De grondstoffenprijzen blijven ook redelijk stabiel. Deze maand ging er een tweetal euro per ton van de voerprijs af. Maar dit brengt geen zoden aan de dijk. Het voer blijft te duur, zeker tegenover de varkensprijs.
Voor de volledige cijfers achter de ontwikkeling van de opbrengst-voerkostratio’s van januari 2018 t.o.v. januari 2019 klik Conjunctuurbarometer januari 2019
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf februari 2019