Aan de spectaculaire stijging van de varkensprijzen gedurende de maand april is (voorlopig) een einde gekomen. De vleesvarkensprijzen zijn momenteel stabiel, mede door de feestdagen die de slachtweken in tweeën snijden. Maar er is zeker een niveau bereikt waar momenteel iedereen tevreden mee is. Hopelijk wordt dit niveau een bodem voor verdere prijsschommelingen.
De OVR’s werden zoals voorspeld allemaal groen. De OVR-GESLOTEN-BEDRIJF maakt in één maand een sprong van 1,57 naar 1,91, met een margestijging van dik 25 euro tot gevolg. Euforie alom maar toch zitten we momenteel weliswaar op een goed niveau maar de top is nog niet bereikt.
Als we terugkijken naar augustus 2006 zien we dezelfde opbrengst maar wel een OVR van 2,7! Toen was het voeder zeer goedkoop zodat we een marge zagen van 40 euro per dier. Exact het dubbele van vandaag.
Intussen is het biggentekort aangevuld maar zien we gelukkig nog een lichte stijging in de prijzen. De OVR-ZEUGENBEDRIJF zit bijlange nog niet aan de limiet. Zelfs in 2017 werd nog een dubbele marge per big genoteerd dan deze van vandaag. Er is dus nog een lange weg te gaan.
Positief is alvast dat het gezien de gebeurtenissen wereldwijd geen risico inhoudt dat de prijzen vlug zullen dalen. In China is een hoeveelheid varkensvlees uit de markt gehaald dat een equivalent is van de jaarproductie van varkensvlees in geheel Europa. Nauwelijks voor te stellen. Uiteraard profiteert iedereen die varkens produceert van dit tekort. Meer nog, ook de kippensector gaat mee de lift in omdat de varkenssector de nood aan dierlijk eiwit niet alleen kan vullen.
Wij moeten echter nog altijd in ons achterhoofd houden dat de AVP ook bij ons nog woedt. Vingers gekruist houden dus…
Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer april 2019
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf – editie België mei 2019