In januari 2025 viert PORK.be haar driejarig bestaan als brancheorganisatie voor de varkenshouderij. Sinds de oprichting in 2021 heeft Pork.be zich sterk gemaakt voor innovatie, duurzaamheid en een toekomstgerichte sector. De organisatie brengt boeren, bedrijven en beleidsmakers samen om gezamenlijk de uitdagingen binnen de sector aan te pakken.
Een krachtige stem voor de varkenshouderij
Drie jaar geleden werd PORK.be opgericht met de missie om de varkenshouderij te verenigen en te versterken. Hoewel de start werd gekenmerkt door uitdagingen, zoals een moeizame samenwerking en complexe financiering, zijn er sindsdien belangrijke stappen gezet. Het groeiende vertrouwen tussen de betrokken partijen heeft geleid tot gezamenlijke initiatieven, zoals de CO2-impactmonitor voor de varkenshouderij. Deze tool, die de hele keten analyseert – van voeder tot slachthuis – speelt een cruciale rol om de sector op middellange termijn in lijn te brengen met de eisen van de retail.
Belangrijke mijlpalen van PORK.be
In de afgelopen drie jaar heeft PORK.be samen met haar leden verschillende initiatieven en successen gerealiseerd:
- Slachthuismonitor: Dankzij Pork.be hebben slachthuizen de financiering van een monitor op zich genomen die wekelijks meatindexen produceert, wat bijdraagt aan meer transparantie in de sector.
- Promotie en overleg: Er is intensief samengewerkt rond promotiecampagnes, de preventie van varkenspest, het versterken van de export naar Duitsland en het bewaken van een eerlijke verloning voor varkenshouders die extra inspanningen leveren.
- BePork lastenboek: Twee eerdere lastenboeken, van Belpork en Codiplan met samen 60% dekking van de varkensmarkt, zijn geïntegreerd tot één lastenboek met meer dan 90% marktdekking. Dit vernieuwde BePork lastenboek waarborgt bovenwettelijke kwaliteit en controle in de hele sector en biedt zelfs toegang tot nieuwe markten.
- Tracering 2.0: Een investering van €500.000 heeft geleid tot een state-of-the-art tracingssysteem, Tracy 2.0. Dit online dataspoor, ontwikkeld in samenwerking met het FAVV, biedt mogelijkheden om extra inspanningen van varkenshouders stroomafwaarts te traceren en te verlonen. Dit omvat onder andere milieu-inspanningen die nu beter beloond kunnen worden.
Blik op de toekomst
De afgelopen drie jaar heeft PORK.be een platform gecreëerd voor open communicatie tussen veevoederfabrikanten, varkenshouders en slachthuizen. Deze samenwerking heeft geleid tot overeenstemming over de financiering van de brancheorganisatie.
Dit fundament biedt de sector de kans samen sterk richting consument te stappen. Met de introductie van BePork als consumentenlabel wordt bovenwettelijke kwaliteit zichtbaar gemaakt voor een breed publiek.
Bron: PORK.be