De schijnbare vleesconsumptie stabiliseerde de afgelopen twee jaar op ongeveer 82 kg. Ter herinnering: de schijnbare vleesconsumptie komt overeen met de hoeveelheid vlees die in een bepaald jaar op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal inwoners. Het gaat dus niet om de werkelijke consumptie van vlees per inwoner.
De bevoorradingsbalans van vlees maakt het ook mogelijk de bruto- en nettoproductie van de verschillende sectoren te meten. In het afgelopen jaar is de nettovleesproductie (slachtingen) met 2,3% gestegen ten opzichte van 2020.
Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de toename van het aantal slachtingen van varkens (+3,8%), schapen en geiten (+5,7%) en pluimvee (+1,4%).
Het jaar 2021 wordt ook gekenmerkt door een intensivering van de vleeshandel: +4,3% voor de uitvoer en +3,7% voor de invoer. Dit wordt hoofdzakelijk verklaard door de stijging van de invoer (+5,7%) en de uitvoer (+7,1%) van varkensvlees.
De handel in levende varkens is tussen 2020 en 2021 gedaald : de invoer en de uitvoer zijn met meer dan 16% gedaald.
Met een aandeel van 51,5% blijft varkensvlees, in al zijn vormen, het meest geconsumeerde vlees in België, voor vlees van pluimvee (19,2%) en rundvlees (+18,8%).
Bron: Statbel