Op basis van voorlopige informatie van het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL) is de vleesconsumptie in Duitsland per hoofd van de bevolking in 2023 met 430 gram gedaald tot 51,6 kilogram.
Rund- en kalfsvlees lieten de grootste procentuele daling zien: de consumptie per hoofd van de bevolking daalde met bijna vijf procent naar 8,9 kilogram per persoon. Ook het aandeel varkensvlees daalde in 2023. Hier werd de geconsumeerde hoeveelheid met bijna 600 gram teruggebracht tot 27,5 kilogram per persoon. Een kwart van de geconsumeerde hoeveelheid vlees bestaat uit pluimveevlees, vooral kippenvlees. Bij pluimvee was er in 2023 sprake van een stijging van circa 900 gram per persoon. Dit betekent dat de consumptie van pluimveevlees per hoofd van de bevolking in 2023 13,1 kilogram bedroeg.
De redenen voor de daling van de vleesconsumptie zijn waarschijnlijk onder meer veranderende diëten. Een algemeen toegenomen bewustzijn van de effecten van een hoge vleesconsumptie op de eigen gezondheid, het klimaat en het milieu zal waarschijnlijk ook een rol spelen.
De algemene daling van de vleesconsumptie gaat gepaard met een daling van de import van vlees, vleesproducten en ingeblikte goederen gemaakt van varkens, runderen en kalveren. Vooral de import van varkensvlees daalt gestaag (meest recentelijk naar ongeveer 0,96 miljoen ton in 2023), terwijl de export daarboven ligt (ruim 2,22 miljoen ton in 2023).
De nettoproductie van varkensvlees, dat wil zeggen het vlees van in eigen land geslachte dieren, daalde naar 4,2 miljoen ton slachtgewicht in 2023 (-6,8 procent). Daarentegen steeg de nettoproductie van pluimveevlees naar 1,52 miljoen ton slachtgewicht (+1,4 procent), terwijl die van rundvlees één miljoen ton (+0,5 procent) bedroeg.
De Duitse zelfvoorzieningsgraad van vlees bedroeg afgelopen jaar 120 procent. In 2022 was dit nog 125 procent.
Tekst: Gerben Hofman
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.