De grondstoffenprijzen zijn zoals verwacht flink omhoog gegaan. Een beetje paniekreactie zo blijkt nu, want de prijzen zijn alweer een stuk gedaald. Dit heeft echter in augustus gezorgd voor duur voeder.
Zoals we in juli stelden was de bodem voor de varkensprijzen bereikt. Voor de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF zorgde gelukkig de stijging van de varkensprijzen voor compensatie van het duurder voer. Minder goed vergaat het de OVR-ZEUGENBEDRIJF. De biggen zakten nog gemiddeld een drietal euro zodat samen met de voerprijs er een dikke drie euro marge verloren ging. De grafiek duikt werkelijk scherp naar beneden. Het tekort aan opbrengst voor een big begint er nu toch weer slecht uit te zien.
Enige winnaar is de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF die profiteert van de lagere biggenkost. Ook hier compenseert de stijging van de opbrengstprijs de stijging van de voerkost. Maar gezond zit het allemaal niet. Intussen zijn de varkensprijzen terug naar af zodat het rode in augustus ongetwijfeld nog roder zal worden. De grondstoffenprijzen zijn in augustus gelukkig wat van hun stijging verloren.
Intussen kijkt varkenshoudend Europa met argusogen wat er verder gebeurt elders in de wereld met de AVP. Op de koop toe is de KVP nu ook terug voor het eerst in Japan geconstateerd. In grote delen van China is ten gevolge van de AVP-uitbraken varkenstransport verboden en komen steeds meer haarden bij. Soms op zeer grote afstanden van elkaar, wat zeer verontrustend is. Voor ons zal het zaak zijn het virus bij ons zeker niet binnen te laten komen en al zeker in Duitsland niet, het land dat, áls het toch binnenkomt, waarschijnlijk het eerste slachtoffer zal zijn. En dus meteen ook wijzelf…
Voor de volledige berekening en grafiek klik OVR augustus 2018
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf België editie september 2018