Fokkers niet mistevreden, marge mesters verder negatief

 

“Momenteel staan de varkensprijzen onder druk en helpt de voerprijs zeker niet in de goede richting duwen”, luidt het na analyse van de conjunctuur in de varkenshouderij van de voorbije maand maart 2018.

Advertising

De OVR-GESLOTEN-BEDRIJF komt langzaam uit de rode cijfers, al is dit niet van harte. Maar toch, de fokkers zijn niet mistevreden met de huidige prijzen en de varkensprijs is momenteel min of meer stabiel. De OVR-ZEUGENBEDRIJF rekent nu met een uitstekende marge van meer dan 15 euro per big en zit met een index van 2,77 terug dicht bij de 3.  Enkel de mesters zagen de voorbije maand hun marge verder negatief worden. De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF krijgt het momenteel hard te verduren. Stugge biggenprijzen zijn voor hen op dit moment nefast.

In de VS zijn de oogstprognoses voor soja en mais (negatief) bijgesteld. Dit zorgt voor een lichte reactie. We zien de komende weken wel hoe ver die draagt. Voorlopig is er bij ons nog geen reactie, maar de druk is algemeen naar boven gericht. Als we echter naar de voerkost voor een vleesvarken kijken zoals wij die berekenen dan zitten we in maart pal op het gemiddelde van de laatste drie jaren. Dus de voerkost is de laatste tijd (gelukkig!) geen allesbepalende factor voor de marge van de varkenshouders.

Intussen blijft het uitkijken naar het oprukken van het AVP-virus (Afrikaanse Varkenspest) Voor ons misschien op korte termijn niet direct een gevaar, maar in Polen zijn al meerdere haarden vernietigd en Duitsland wacht bang af. Wilde zwijnen blijven een permanent gevaar voor de instandhouding van het virus. En een eventueel exportverbod is nu eenmaal letterlijk te ‘mijden als de pest’.

Voor de volledige cijfers klik Conjunctuurbarometer maart 2018

Bron: Pol Meerschman – Varkensbedrijf april 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: