ForFarmers test vochtrijke varkensvoeders nu ook met infrarood

De Nabij Infra Rood (NIR) analysetechniek wordt al algemeen gebruikt om voederwaardes te bepalen van mengvoer, droge grondstoffen en Corn Cob Mix. Praktische toepassing voor vochtrijke voeders is echter een primeur. Voordeel is dat het analyseresultaat drie tot vier keer sneller beschikbaar is dan bij de gebruikelijke methode.

Daarnaast kunnen met de NIR-methode ook meer nutriënten onderzocht worden. En anders dan bij de chemische methode worden standaard ook aminozuren onderzocht. Ook zijn de analysekosten per monster lager, een voordeel dat bij tarwegistconcentraat volgens de voederfabrikant kan oplopen tot 200 euro per monster.

Nieuwe toepassing van bestaande techniek

Het gebruik van NIR-technieken is algemeen bekend bij mengvoer en droge grondstoffen. NIR-apparatuur meet het infrarood lichtspectrum van producten en kan zo de voederwaarde bepalen. Om van deze techniek gebruik te kunnen maken is per product of productsoort een betrouwbare kalibratie (ijklijn) noodzakelijk. Deze ijklijnen waren er tot nu toe niet voor vochtrijke en vloeibare voedermiddelen.

ForFarmers heeft daarom haar partner Trouw Nutrition gevraagd een groot aantal monsters tarwegistconcentraat (tgc) volgens de traditionele chemische methode te analyseren en te scannen met NIR. De NIR-apparatuur moet als het ware ‘leren’ in welke mate nutriënten horen bij een bepaald lichtspectrum. De ijklijn voor tarwegistconcentraat is bij ForFarmers nu klaar voor gebruik in de praktijk.

Tarwegistconcentraat eerste productgroep

Tgc, zoals ProtiWanze dat via ForFarmers wordt verkocht, is de eerste productgroep die op deze wijze onderzocht kan worden. Deze groep vormt een belangrijk aandeel in de vloeibare voeders in de varkensrantsoenen.

Bron: ForFarmers – 28 januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: